Ministerstvo obrany má nových nájomníkov, v areáli rezortu nechali osadiť včelie úle

NETKY.SK • 9 September 2020, 09:10 • 2 min
Ministerstvo obrany má nových nájomníkov, v areáli rezortu nechali osadiť včelie úle

BRATISLAVA - Ministerstvo obrany SR (MO SR) sa zapojilo do projektu Mestské včely, v areáli rezortu nechali osadil včelie úle.

slovakia

left justify in out

V spolupráci s autorom projektu, Centrom environmentálnej výchovy Živica, osadili v areáli rezortu úle pre dve včelie rodiny. Spolu s už realizovanou podporou ekologickej mobility tak ide o ďalší krok vedenia k zelenému ministerstvu.

 

Zelenšie ministerstvo
Nový prírastok si bol obzrieť aj šéf rezortu Jaroslav Naď. Ten skonštatoval, že včely majú pre nás obrovský význam.

 

img

 

„Bez nich by malo približne 20 tisíc druhov rastlín problém s rozmnožovaním a vôbec s existenciou. Tým by sa zmenili prírodné podmienky natoľko, že ľudia by nemuseli byť schopní prežiť. Ak chceme, aby bola naša spoločnosť zelenšia, musíme začať sami od seba a preto chceme ísť príkladom,“ prízvukoval Naď.

 

 

Ako ďalej uviedol, pre skvalitnenie podmienok mestských včiel plánujú v okolí úľov vysadiť viaceré druhy medonosných rastlín.
 

Med rezort daruje

Petra Ježeková z organizácie Živica informovala, že starostlivosť o úle a včelstvo budú zabezpečovať včelári z občianskeho združenia. Tá tiež predpokladá, že už budúci rok tieto včely vyprodukujú až 30 kg medu.

 

img

 

„Veľmi oceňujem iniciatívu ministerstva, ktoré samotné prišlo s myšlienkou pridať sa aj takto k podpore životného prostredia. A ak by si niekto myslel, že včely sa cítia dobre len na vidieku, nie je to celkom tak. Aj v mestách je veľa nezastavaných plôch a kvetov kvitnúcich od jari do jesene, preto som si istá, že im bude dobre tiež v areáli ministerstva obrany,“ uviedla Ježeková.

 

S týmto medom má už rezort jasné plány. Bude slúžiť ako dar pre zahraničné návštevy.

 

Do iniciatívy na ochranu včiel sa pred pár mesiacmi zapojila aj prezidentka Zuzana Čaputá. Tá nechala podobné úle nainštalovať v prezidentskej záhrade. 

 

Mohlo by vás zaujímať: Prečo je ochrana včely medonosnej nevyhnutná pre náš život?

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies