V arabskej SuperStar zvíťazil Palestínčan Muhammad Assaf

NETKY.SK • 23 Jún 2013, 15:18 • 2 min
V arabskej SuperStar zvíťazil Palestínčan Muhammad Assaf

BEJRÚT/RAMALLÁH - V arabskej SuperStar, ktorej finále sa uskutočnilo v sobotu večer v libanonskom Bejrúte, zvíťazil Palestínčan z pásma Gazy, 23-ročný Muhammad Assaf.

slovakia

left justify in out

Palestínčania na Západnom brehu oslavovali jeho víťazstvo celú noc. Oblohu rozžiarili ich svetlice, bolo počuť trúbenie áut a tisíce ľudí vyšli do ulíc, kde tancovali a vyjadrovali svoju radosť, keď porota oznámila, že víťazom arabskej SuperStar (Arab Idol) je Assaf z utečeneckého tábora Chán Júnis na juhu pásma Gazy. Televíznu súťaž sledovali Palestínčania na Západnom brehu v priamom prenose z Bejrútu na veľkoplošných obrazovkách v centrách miest."Naozaj by som bol sklamaný, ak by bol nezvíťazil," citovala agentúra DPA 35-ročného Júsifa Hassana. "Ale nikdy som nepochyboval, že zvíťazí," dodal. Nebol sám. Štyridsaťpäťročná Mariam Abdul Latifová, ktorá sledovala finále v Ramalláhu s manželom a deťmi, povedala, že "Assaf má naozaj talent.... Podporila by som ho, aj keby nebol Palestínčan." Assaf bol favoritom štvorčlennej poroty i publika počas vyše dva mesiace trvajúcej súťaže, napriek tomu panovala nervozita, kým zverejnili meno celkového víťaza. Vo finále sa Assaf stretol s dvoma silnými súpermi z Egypta a Sýrie, záverečná trojica zostala z pôvodných 27 súťažiacich. Mládenec si získal širokú podporu na Blízkom východe nielen svojím hlasom, ale aj výberom piesní. Pravidelne spieval vlastenecké piesne o Palestíne v tradičnom odeve, v dôsledku čoho sa stal hviezdou prinajmenšom na palestínskych územiach. V pásme Gazy, kde žije, sa však stretol s ostrou kritikou vládnuceho radikálneho hnutia Hamas, ktoré neschvaľuje takýto "západný typ" zábavy. Zopárkrát ho dokonca zatvorili do väzenia a nútili ho podpísať vyhlásenie, že už nebude verejne vystupovať. Zložitá bola aj jeho cesta do súťaže. Na vycestovanie z pásma Gazy si musel u palestínskych úradov vybaviť vízum a keď dorazil do egyptskej Káhiry, kde boli prvé castingy, nestihol registráciu. Do areálu sa preto dostal cez múr. Súťažné číslo mu tam daroval jeden z registrovaných uchádzačov, ktorý ho spoznal a vzdal sa súťaže v jeho prospech. V arabskej SuperStar súťažili aj speváci napríklad zo Sýrie, Iraku či Saudskej Arábie, informovala agentúra DPA.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies