V apríli sa uskutoční tretí ročník Týždňa slovenského filmu

NETKY.SK • 6 Marec 2017, 14:31 • 2 min
V apríli sa uskutoční tretí ročník Týždňa slovenského filmu

BRATISLAVA - V bratislavskom kine Lumiere sa bude od 3. do 9. apríla konať tretí ročník kinematografickej prehliadky Týždeň slovenského filmu. Počas sedemdňového podujatia si budú môcť návštevníci a návštevníčky pozrieť hrané, dokumentárne aj animované filmy z minulého roka, pričom väčšinu z nich budú sprevádzať diskusie s filmovými tvorcami.

slovakia

left justify in out

Podujatie tento rok ponúkne takmer tridsať celovečerných snímok a niekoľko krátkometrážnych filmov, z ktorých viaceré ocenili na medzinárodných filmových festivaloch. Niektoré z uvádzaných titulov vznikli výlučne v slovenskej produkcii, ďalšie zas v koprodukcii s niektorým zo susedných štátov, a to najčastejšie s Českou republikou. 

Okrem prezentácie domácej filmovej tvorby pripravujú organizátori v duchu tohtoročného motta Spoznaj slovenský film! aj bohatý sprievodný program. Záujemcovia a záujemkyne si prostredníctvom vedomostného kvízu Múdry pondelok budú môcť otestovať znalosť slovenskej kinematografie. Tešiť sa môžu aj na tri odborné diskusie o hranej, dokumentárnej aj animovanej tvorbe. Diskusie, podobne ako celý filmový a sprievodný program prehliadky, budú prístupné verejnosti. 

"Týždeň slovenského filmu dokazuje, že domáca kinematografia je životaschopná a žánrovo pestrá. Filmy, na ktorých sa podieľali slovenskí tvorcovia, boli ocenené na prestížnych medzinárodných festivaloch a oslovili divákov po celom svete. Divácky úspech prvého ročníka nás uistil v tom, že bilančná prehliadka má zmysel nielen pre filmových teoretikov a publicistov, ale hlavne pre široké publikum," uviedol prezident Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Martin Šulík. 

Po filmovom týždni v Bratislave sa výber snímok presunie do vybraných miest slovenských regiónov. Takzvané Ozveny Týždňa slovenského filmu zavítajú počas apríla a mája do Banskej Bystrice, Bytče, Kežmarku, Košíc, Martina, Spišskej Novej Vsi, Trnavy a Žiliny. "Druhý ročník dokázal, že záujem o slovenské filmy je okrem hlavného mesta aj v ostatných regiónoch, dokonca aj v zahraničí - najzaujímavejšie snímky z podujatia premietli v Budapešti. Pre nás je dôležité, že sa v tomto roku Ozveny Týždňa slovenského filmu rozšíria o ďalšie slovenské mestá. Ak sa bude tradícia rozvíjať, apríl by sa mohol v budúcnosti stať mesiacom slovenského filmu," dodal Šulík. 

Týždeň slovenského filmu sa aj tento rok spojí s odovzdávaním ocenení Slnko v sieti, ktoré bude v piatok 7. apríla spoločenským vyvrcholením podujatia. Slávnostné udeľovanie národných filmových cien, ktoré sa na rozdiel od predošlých ročníkov už nebude konať každé dva roky, ale každoročne, sa uskutoční v budove Starej tržnice v Bratislave. V priamom prenose ho na Jednotke odvysiela Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS). Do aktuálneho ročníka sa prihlásilo celkovo 20 snímok, z toho deväť dlhometrážnych hraných a jedenásť dlhometrážnych dokumentárnych filmov. V kategórii animovanej tvorby sa neprihlásil dostatočný počet filmov, a preto v súlade so štatútom Slnka v sieti v nej tento rok cenu neudelia. Nominácie vyhlási Slovenská filmová a televízna akadémia už v utorok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies