V Antarktíde uhynuli tisíce tučniakov od hladu! Prežili len dve mláďatá

NETKY.SK • 14 Október 2017, 08:00 • 2 min
V Antarktíde uhynuli tisíce tučniakov od hladu! Prežili len dve mláďatá

BRATISLAVA - V Austrálii zomreli hladom tisíce mláďať tučniakov okatých (Pygoscelis adeliae).

slovakia

left justify in out

Dôvodom bolo neobvykle veľké množstvo ľadu, pre ktoré museli dospelé jedince prekonávať väčšiu vzdialenosť za potravou a mláďatám ju tak nemohli poskytnúť včas. Podľa odborníkov z tohtoročného obdobia párenia prežili len dve mláďatá. Je to už druhé takéto neúspešné obdobie párenia za posledných päť rokov, pričom predvlani neprežilo žiadne mláďa.

Ochranárske organizácie preto vyzývajú k podniknutiu okamžitej akcie v prípade novej morskej prírodnej rezervácie vo východnej Antarktíde, aby sa ochránila tamojšia kolónia tučniakov okatých, ktorá pozostáva približne z 18-tisíc párov. Podľa Svetového fondu na ochranu prírody (WWF), ktorý podporuje výskum francúzskych vedcov monitorujúcich tamojšiu populáciu tučniakov od roku 2010, by mohol prežitiu tamojších živočíšnych druhov pomôcť zákaz lovu krilu v oblasti.

"Toto je devastujúca udalosť v kontraste s tým, čo si ľudia predstavujú o tučniakoch. Riziko otvorenia tejto oblasti na prieskumný rybolov krilu, ktorý by pre tučniakov okatých zotavujúcich sa z dvoch katastrofických chovných zlyhaní za posledné štyri roky predstavoval konkurenciu, je nemysliteľný," vyjadril sa vedúci polárneho programu WWF Rod Downie.

Návrh WWF bude jedným z bodov diskusie na pondelňajšom stretnutí Výboru pre zachovanie antarktických morských živých zdrojov (CCAMLR). "CCAMLR potrebuje konať hneď, a to tak, že založí novú morskú prírodnú rezerváciu vo vodách východnej Antarktídy, aby mohla ochrániť domov tučniakov," dodal Downie.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies