V Ankare sa začal súdny proces so stovkami podnecovateľmi vlaňajšieho prevratu

NETKY.SK • 22 Máj 2017, 14:18 • 2 min
V Ankare sa začal súdny proces so stovkami podnecovateľmi vlaňajšieho prevratu

ANKARA - Pred súdom v Ankare sa dnes začal súdny proces s 221 osobami podozrivými z podnecovania vlaňajšieho neúspešného pokusu o vojenský prevrat v Turecku. V skupine podozrivých je aj 27 bývalých generálov tureckej armády. Všetkým im hrozí doživotie, uviedla agentúra AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Súdne pojednávanie sa koná v budove súdu, ktorá bola postavená špeciálne na procesy s podozrivými z pokusu o štátny prevrat. Podozriví dnes museli kus cesty k budove súdu absolvovať pešo, pozdĺž davu provládnych sympatizantov, ktorí volali po obnovení trestu smrti v krajine.

 

Hlavným podozrivým je bývalý veliteľ tureckého letectva, generál Akin Öztürk. Pred súd spolu s ním predstúpili aj ďalší členovia tzv. Tureckej mierovej rady, v ktorej mene sa vlani v júli v štátnej televízii čítalo vyhlásenie o vojenskom prevrate.

 

Turecké vedenie je presvedčené o tom, že prevrat zosnovali prívrženci exilového duchovného Fethullaha Gülena. Gülen všetky tieto obvinenia odmieta.

 

Po potlačení prevratu došlo v Turecku k lynčovaniu jeho prívržencov, ktorých sa masám rozhnevaných ľudí podarilo zmocniť. Následne sa v štátnej správe, súdnictve, školstve, médiách i ďalších zložkách tureckej spoločnosti začali rozsiahle čistky a zatýkanie.

 

Od zmareného prevratu bolo zo štátnej správy, ale aj zo súkromného sektora v Turecku prepustených viac ako 100.000 ľudí. Zatknutých ich bolo vyše 47.000.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies