V Anglicku sa postavili za ochranu morí: Spísali zákon o zákaze plastových slamiek

NETKY.SK • 26 Február 2018, 13:52 • 2 min
V Anglicku sa postavili za ochranu morí: Spísali zákon o zákaze plastových slamiek

Veľká Británia predložila zákon, ktorý by v krajine úplne zakázal používanie plastových slamiek.

slovakia

left justify in out

Už ste sa niekedy zamysleli nad tým, koľko plastových slamiek spotrebuje bežný bar? Do jedného miešaného nápoja nám ich personál často dá hneď dve. A pokiaľ neostaneme pri jednom poháriku, príde druhý a tretí... Aj so slamkami. A to je len jeden človek, v jednom podniku, za jeden večer.

 

Plastové slamky pritom podľa odborníkov môžu pre morských živočíchov predstavovať väčšie riziko ako masívnejšie kusy plastov. Na plážach sa používajú hojne a odtiaľ je to do mora už naozaj len kúsok. Problémom je práve ich veľkosť. Kvôli nej sa stáva, že uviaznu korytnačkám v nozdrách i delfínom v hrdle. Škodia aj mnohým iným živočíchom, ktorí ich považujú za potravu, a tak sa dostávajú do ich tráviaceho traktu.

 

Briti, ktorí za posledné obdobie rozvinuli tematiku recyklácie odpadov sa rozhodli tento stav nejakým spôsobom ovplyvniť. Alarmujúci pre nich bol aj počet slamiek, ktorý sa v Anglicku ročne vyhodí. Je to až 8,5 milióna kusov. Preto Michael Gove, člen britskej Snemove, predložil zákon, ktorý by tento druh plastu v krajine úplne zakázal. "Pre nás sú len maličkosť. Pre prírodu sú to zabijaci. Plastové slamky, ktoré používame a zahadzujeme, sú zabijaci. A to len preto, aby sa nám lepšie pilo," vyjadril sa.

 

Návrh získal veľkú podporu a predpokladá sa, že by ho mohli schváliť a o pár mesiacov by nadobudol plnú účinnosť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona