V Anglicku prudko stúpol počet prípadov rakoviny kože

NETKY.SK • 2 September 2014, 07:02 • 2 min
V Anglicku prudko stúpol počet prípadov rakoviny kože

LONDÝN - Počet ľudí prijatých do nemocnice s rakovinou kože v Anglicku vzrástol za päť rokov takmer o tretinu.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z údajov úradu Public Health England, patriaceho pod britské ministerstvo zdravotníctva, o ktorých v noci nadnes informovala BBC. Zatiaľ čo v roku 2007 prijali do anglických nemocníc 87.685 osôb s rakovinou kože, v roku 2011 ich bolo už 123.808. Väčšina nádorov sa vyskytla na hlave a krku. Tieto údaje nezahŕňajú ambulantnú liečbu alebo liečbu praktických lekárov. 
      

Údaje, ktoré budú prezentované koncom týždňa na Svetovom kongrese rakoviny kože v Edinburghu, ukazujú, že na vzostupe je aj najrizikovejšia forma rakoviny kože - melanóm. V rokoch 2007-2011 hospitalizovali v nemocniciach v Anglicku o 30 percent viac pacientov s melanómom a o 43 percent stúpol počet iných druhov rakoviny kože. Náklady na túto starostlivosť - väčšinou išlo o vyoperovanie nádorov - dosiahli v roku 2011 okolo 95 miliónov libier. 
      

Podľa odborníkov, napríklad Johnathona Majora z Britskej asociácie dermatológov alebo Sarah Williamsovej z organizácie Cancer Research UK, tento nárast mohol spôsobiť boom lacných dovoleniek v zahraničí a móda mať opálenú pleť. Zároveň tvrdia, že väčšine prípadov rakoviny kože sa dalo predísť lepšou ochranou pokožky pred slnečným žiarením. Williamsová v tejto súvislosti varovala, že aj keď sa zdá, že leto sa skončilo, septembrové slnko je aj vo Veľkej Británii stále dosť silné na to, aby mohlo  spáliť pokožku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies