V Anglicku objavili vesmírny prach, ktorý by mohol pomôcť odhaliť tajomstvo vzniku Slnečnej sústavy

NETKY.SK • 18 September 2017, 12:01 • 2 min
V Anglicku objavili vesmírny prach, ktorý by mohol pomôcť odhaliť tajomstvo vzniku Slnečnej sústavy

Londýnski vedci našli na známom útese Dover pozostatky po zrážkach s asteroidmi, ktoré môžu byť dôležitým ukazovateľom vývoja Slnečnej sústavy.

slovakia

left justify in out

Svetoznámy anglický útes Dover je známy tým, že sa v ňom často vyskytujú fosílie pravekých živočíchov. Vedci z Kráľovskej univerzity v Londýne pri svojom výskume na tomto mieste objavili skamenelinu rozdrvených zbytkov pochádzajúcich zo zrážok s asteroidmi.

 

Ako uviedol hlavný autor štúdie Martin Suttle, skamenelinu vesmírneho prachu našli v tesnej blízkosti fosílii, čo poslúži ako bohatý zdroj informácii o vývoji Slnečnej sústavy v tomto období.

 

Vedci tento materiál využili na zisťovanie prítomnosti ílu. Íl sa totiž môže utvoriť len tam ,kde je voda. Pokiaľ by sa preukázalo, že sa v tejto vzorke íl nachádza, išlo by o dôkaz existencie asteroidov obsahujúcich vodu. Práve po takých odborníci už dlhšiu dobu pátrajú. Mohli by totiž v budúcnosti slúžiť ako zastávka pre prieskumníkov vesmíru.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies