V Anglicku chcú presadiť zákon, ktorý by umožnil vznik kliniky pre asistovanú samovraždu

NETKY.SK • 28 Marec 2018, 14:00 • 2 min
V Anglicku chcú presadiť zákon, ktorý by umožnil vznik kliniky pre asistovanú samovraždu

Vláda na anglickom ostrove Guernsey sa pokúša presadiť zákon a dobrovoľnej smrti pre vážne chorých ľudí.

slovakia

left justify in out

Eutanázia je už dlhé roky v spoločnosti veľmi diskutovanou témou. Odborníci ani verejnosť sa nevedia zhodnúť na tom, či je humánna. Vážne chorí ľudia trpiaci neprestajnými bolesťami, ktoré sa už nedajú regulovať ani liekmi v tom ale majú jasno. Chcú úľavu. Preto, pokiaľ na to majú prostriedky, odchádzajú do Švajčiarska, kde je eutanázia povolená. Vyjde ich to však približne na 10-tisíc eur.

 

Politici z ostrova Guernsey plánujú predložiť zákon, ktorý by asistovanú samovraždu za presne určených podmienok povolil aj u nich. Do návrhu vkladajú veľké nádeje, pretože ostrov je samostatnou správou oblasťou, hoci spadá pod Veľkú Britániu. Z tohto dôvodu by presadenie podobnej legislatívy mohlo byť menej komplikované ako na území samotnej Británie.

 

Miestna vláda by chcela presadiť možnosť voľby pre trpiacich ľudí. Kliniky, ktoré by vznikali, by zabezpečovali pokojnú a dôstojnú smrť pre tých, ktorí sa dobrovoľne rozhodnú svoje trápenie ukončiť. „Chceme dávať ľuďom možnosť na rozhodnutie a pocit, že majú nejakú kontrolu nad tým, čo sa s nimi deje. Nechceme, aby sa museli báť a aby sa cítili, že nemajú svoj osud vo svojich rukách,“ povedal Gavin St. Pier. Aj on sám má totiž veľmi nepríjemnú skúsenosť so smrťou svojho otca, ktorá bola nesmierne bolestná pre obe strany. Ako uviedol, on sám by si takú nezvolil, keby mal možnosť výberu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona