V amerických štátnych metropolách demonštrovali stúpenci strelných zbraní

NETKY.SK • 15 Apríl 2018, 09:00 • 2 min
V amerických štátnych metropolách demonštrovali stúpenci strelných zbraní

WASHINGTON - Americkí stúpenci práv vlastníctva a používania strelných zbraní sa v sobotu zišli v hlavných mestách štátov USA, aby sa postavili proti snahám o prijatie prísnejších zákonov o zbraniach.

slovakia

left justify in out

Obávajú sa totiž, že by to ohrozilo ich ústavné právo nosiť takéto zbrane, informovala agentúra AP.

 

Stovky ľudí - mnohí s puškami a muníciou - sa v štátoch od Delaware po Wyoming zhromaždili na pokojných protestoch, aby si vypočuli rečníkov varujúcich, že akékoľvek obmedzenia vlastníctva alebo používania strelných zbraní by v konečnom dôsledku mohli viesť k zákazu ich vlastníctva, ktoré zaručuje druhý dodatok ústavy USA.

 

"Ak máte budovu a občas z nej vyberiete tehlu, po čase už budovu nebudete mať," povedal Westley Williams, ktorý niesol pušku AR-15, keď sa pridal k asi 100 ľuďom, ktorí napriek búrlivému počasiu prišli na demonštráciu pred budovu najvyššieho štátneho súdu v Cheyenne vo Wyomingu.

 

Jeden z organizátorov zhromaždenia v meste Augusta v štáte Maine, Dave Gulya, povedal, že pred sídlom štátneho zákonodarného zboru - oficiálne zóne bez strelných zbraní - sa zišlo okolo 800 ľudí, aby zdôraznili, že sú občanmi dodržiavajúcimi zákony.

 

Sobotňajšie protesty boli plánované v desiatkach štátnych metropol necelé tri týždne po tom, ako státisíce ľudí pochodovali vo Washingtone, v New Yorku i inde s požiadavkou na sprísnenie zákonov o strelných zbraniach. Organizátori týchto protestov, prebiehajúcich od februárovej streľby na strednej škole v Parklande na Floride so 17 zabitými, žiadajú zákaz útočných pušiek a zásobníkov s veľkou kapacitou a vyzývajú na dôkladnejšie previerky osôb kupujúcich strelné zbrane.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona