V americkom štáte Wisconsin sa začali prezidentské primárky

NETKY.SK • 5 Apríl 2016, 19:22 • 2 min
V americkom štáte Wisconsin sa začali prezidentské primárky

MADISON - Americké prezidentské primárky dnes pokračujú hlasovaním demokratov i republikánov v štáte Wisconsin, ktorý leží na severe USA pri Veľkých kanadských jazerách.

slovakia

left justify in out

Kandidáti oboch strán bojujú za to, aby získali dostatok delegátov na nominačný snem a tým aj prezidentskú nomináciu svojej strany. Prieskumy naznačujú tesné súboje v oboch táboroch, pričom väčšie šance na víťazstvo dávajú republikánovi Tedovi Cruzovi a demokratovi Berniemu Sandersovi, uviedla tlačová agentúra AP.


Víťazstvo by prinieslo ich prezidentským kampaniam potrebnú vzpruhu, ale u Sandersa by významne neznížilo obrovský náskok Hillary Clintonovej. U Cruza, ktorý zaostáva za Donaldom Trumpom, je hlasovanie vo Wisconsine významnou časťou jeho snahy, aby o prezidentskom kandidátovi rozhodovalo vedenie strany na nominačnom sneme.


Vedúci republikánsky kandidát Trump najnovšie zopakoval, že ak sa stane prezidentom USA, prinúti Mexiko, aby zafinancovalo hraničný múr v dĺžke asi 1600 kilometrov, ktorý ho oddelí od USA. Informoval o tom dnes jeho volebný tím.


Mexiko chce k tomu prinútiť zmenou amerických zákonov, ktorá by ho odstavila od financií posielaných z USA. Trump povedal, že túto hrozbu stiahne, ak Mexiko "jednorazovo zloží päť až desať miliárd dolárov" na výstavbu múru.


Podľa jeho slov by navrhovaný múr stál 10-12 miliárd dolárov a ochránil by Spojené štáty od ilegálnych imigrantov aj od pašerákov drog. O písomnej informácii Trumpovho volebného tímu dnes ako prvé informovali noviny Washington Post.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies