V americkom Oregone oficiálne akceptovali tretie pohlavie: Figurovať bude už aj na právoplatných dokumentoch

NETKY.SK • 26 Jún 2017, 11:59 • 2 min
V americkom Oregone oficiálne akceptovali tretie pohlavie: Figurovať bude už aj na právoplatných dokumentoch

Oregon sa stal prvým štátom, ktorý oficiálne uznal existenciu tzv. tretieho pohlavia.

slovakia

left justify in out

Oficiálny pojem, ktorý bude označovať ľudí tretieho pohlavia na dokumentoch bude Gender X. Pre komunitu LGBTI je to veľký posun vpred.

 

Rozsudok bol výsledkom praktickej potreby oddelenia pre motorové vozidlá. Nakoľko hlasovanie dopadlo kladne pre zavedenie novej možnosti pohlavia do dokumentov, ľudia si pri vystavovaní napríklad vodičského preukazu budú môcť vybrať z troch možností. M, F a X. Veľmi podstatným bodom je však aj skutočnosť, že tí, ktorí sa budú chcieť označiť ako X už na to nebudú potrebovať žiadne lekárske vyšetrenia.

 

Nové rozhodnutie poskytuje príslušníkom LGBTI slobodnú voľbu a v neposlednom rade im zjednoduší fungovanie v rámci bežného života. Často totiž dochádzalo k prípadom, kedy oficiálne dokumenty, v ktorých bolo pohlavie zaznačené, nezodpovedalo reprezentácii jednotlivca, a tak dochádzalo k nedorozumeniam a spochybňovaniu identity.

 

Správa o zavedení Gender X je významným míľnikom pre ľudí s odlišnou orientáciou, pretože je ďalším krokom k ich zrovnoprávneniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies