Na americkom ministerstve zahraničných vecí oznámili začiatok pretekov v zbrojení

NETKY.SK • 30 Január 2019, 10:18 • 2 min
Na americkom ministerstve zahraničných vecí oznámili začiatok pretekov v zbrojení

NEW YORK - Americká ministerka zahraničných vecí Andrea Thompsonová uviedla, že preteky v zbrojení sa už začali zo strany Ruskej federácie. O tomto Thompsonová povedala v rozhovore pre DW, v komentári k výrobe ruských rakiet 9 M729, ktorých charakteristiky podľa názoru americkej strany porušujú "Dohodu o odstránení rakiet strednej a krátkej vzdialenosti".

slovakia

left justify in out

"Rusko už uviedlo do prevádzky tieto raketové systémy. Takže preteky sa už začali. Rusi zjavne porušujú dohodu a práve oni začali takzvané preteky v zbrojení," vyhlásila Thompsonová.

       
Ministerka dodala, že ultimátum, uložené Washingtonom Moskve, skončí 2. februára a Spojené štáty pozastavia svoju účasť na zmluve na šesť mesiacov.


"Počas tohto obdobia sa Rusko môže vrátiť k zmluve. To nás však oslobodzuje od záväzkov, aby sme sa mohli zapojiť do výskumu a vývoja systémov podobných tým, ktoré uviedlo Rusko do prevádzky," povedala Thompsonová.

       
Ako je známe, Spojené štáty požadujú odstránenie rakety 9 M729, aby sa zachovala raketová zmluva. Presne o tom sa diskutovalo 15. januára v rozhovoroch medzi USA a Ruskom v Ženeve. Obe strany boli sklamané výsledkami stretnutia.

      
Neskôr v Spojených štátoch oznámili, že začnú proces likvidácie zmluvy o raketách 2. februára. V týchto dňoch v Rusku predstavili raketu 9 M729, ktorú vyžaduje odstrániť Washington.

 

Potom ministerstvo zahraničných vecí vyhlásilo, že demonštrácia zbraní nepresvedčila Spojené štáty o dodržiavaní podmienok zmluvy zo strany Ruska.          



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies