V americkom laboratóriu sa našli ampulky z 50. rokov s vírusom pravých kiahní

NETKY.SK • 9 Júl 2014, 12:31 • 2 min
V americkom laboratóriu sa našli ampulky z 50. rokov s vírusom pravých kiahní

WASHINGTON - Zabudnuté ampulky so smrtiacim vírusom pravých kiahní z 50. rokov objavili pracovníci amerického Strediska pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) 1. júla pri vypratávaní starého vedeckovýskumného laboratória Národného ústavu zdravia (NIH) v Bethesde neďaleko hlavného mesta Washington. Píše o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Šesť ampuliek uzavretých roztaveným sklom obsahovalo zmrazený vírus varioly, ako sa lekársky nazývajú pravé kiahne. Ampulky boli neporušené a nič nenasvedčuje tomu, že by pracovníkom laboratória alebo verejnosti hrozilo nejaké riziko, citovala agentúra hovorcu CDC Toma Skinnera. 

 

CDC testuje, či je vírus životaschopný a mohol by niekoho nakaziť, povedal. Keď to zistí, vzorky varioly podľa jeho slov zničí.

 

Pravé kiahne boli vo svete zlikvidované v roku 1977, iba vzorky ich choroboplodných zárodkov zostali pre vedecké účely zachované v dvoch depozitároch: v americkej Atlante a ruskom Novosibirsku.

 

CDC uviedlo, že o náleze ampuliek informovalo Svetovú zdravotnícku organizáciu (WHO), ktorú prizve k likvidácii vzoriek, ak budú životaschopné.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona