V americkom Kongrese sa dohodli na rozpočte

NETKY.SK • 11 December 2013, 09:09 • 2 min
V americkom Kongrese sa dohodli na rozpočte

WASHINGTON - Dohoda o rozpočte, ktorú v noci nadnes dosiali vyjednávači v americkom Kongrese, by mala odvrátiť ďalší výpadok vo vládnych financiách po dobu dvoch rokov, informovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Prelomili sme straníctvo a mŕtvy bod a dosiahli sme obojstrannú dohodu, ktorá zabráni v januári výpadku vo vládnych financiách," citovala DPA demokratickú senátorku Patty Murrayovú. Návrh rozpočtu musí ešte schváliť republikánmi kontrolovaná Snemovňa reprezentantov a demokratmi kontrolovaný Senát. Potom pôjde na podpis k prezidentovi Barackovi Obamovi.

Šéf Bieleho domu dohodu označil za dobrý začiatok. "Chcem vyzvať členov Kongresu z oboch strán, aby prikročili k ďalšiemu kroku a naozaj schválili rozpočet založený na tejto dohode, aby som ho mohol podpísať," citovala Obamu agentúra Reuters.

Aj podľa Paula Ryana, republikána so Snemovne reprezentantov, dohoda zaručí, že "v januári nebudeme mať scenár výpadku vo vládnych financiách. Zaručí, že v októbri nebudeme mať scenár ďalšieho výpadku vo vládnych financiách. Zaručí, že sa nebudeme potácať od krízy ku kríze".

Podľa Reuters dohodnuté opatrenie "otupí" účinok automatického "odňatia" výdavkov tým, že umožní federálnym agentúram a niektorým programom minúť 63 miliárd dolárov v priebehu viac ako dvoch rokov, zatiaľ čo úspory sa budú realizovať inde. Zároveň poskytne 20-23 miliárd dolárov na zníženie deficitu v priebehu desiatich rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies