V ambulanciách všeobecných lekárov pripravujú Dni zdravého srdca

NETKY.SK • 20 September 2010, 11:02 • 2 min
V ambulanciách všeobecných lekárov pripravujú Dni zdravého srdca

V ambulanciách všeobecných lekárov pripravujú Dni zdravého srdca

slovakia

left justify in out

img

V prevencii kardiovaskulárnych ochorení zohrávajú dôležitú úlohu aj všeobecní lekári. Aj preto sa v dňoch od 24. septembra do 1. októbra vo vybraných ambulanciách uskutočnia Dni zdravého srdca 2010. Projekt sa začne v piatok (24.9.) spoločne so Svetovým dňom srdca.
      "Na podporu Svetového dňa srdca 2010 organizuje Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva Slovenskej lekárskej spoločnosti (SSVPL SLS) tento svoj vlastný vzdelávací projekt, ktorý premosťuje aktivity na Slovensku a vo svete," uviedol Peter Lipták zo SSVPL SLS. Minuloročný projekt zhodnotil Lipták ako úspešný, zapojilo sa do neho 260 všeobecných lekárov.
      "V sieti 2300 ambulancií na Slovensku môžu všeobecní lekári vysvetľovať dôležitosť srdcovocievnej prevencie, zdravého stravovania a zdravého pohybu pre zachovanie srdcovocievneho zdravia svojich pacientov. Každý pacient má svojho všeobecného lekára, a tak uvedomenie si dostupnosti prevencie a informácií o správnej životospráve v ambulanciách praktikov je pre zdravie populácie veľmi významné," zdôrazňuje Lipták. Ako dodal, je veľmi dôležité, aby ľudia zistili, že absolvovanie preventívnej prehliadky u všeobecného lekára je poistkou zdravia.
      Slovensko ožije 24. septembra oficiálnym Dňom srdca, ktorým vyvrcholí už 4. ročník kampane MOST - Mesiac o srdcových témach v réžii Slovenskej nadácie srdca a Slovenskej kardiologickej spoločnosti.
      V tento deň budú mať občania možnosť nechať si bezplatne odmerať hodnoty zdravého srdca - krvný tlak a cholesterol, prípadne iné parametre ako je BMI, index tuku či obvod pásu. Pripravené sú aj odborné konzultácie vo všetkých väčších mestách Slovenska na meracích miestach a vo vybraných vlakoch zdravia.
      V uliciach budú dobrovoľní študenti okoloidúcich informovať o rizikových faktoroch srdcovocievnych ochorení a rozdávať edukačno-informačné materiály.
      Do konca tohto roka budú po celom Slovensku prebiehať edukačné workshopy pre obyvateľov vo veku 45-64 rokov, ktoré sa budú venovať problematike srdcovo-cievnych ochorení, ich hlavným rizikovým faktorom, prevencii a správnemu životnému štýlu.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona