V amazonskom dažďovom pralese bola objavená veľryba

NETKY.SK • 25 Február 2019, 18:30 • 2 min
V amazonskom dažďovom pralese bola objavená veľryba

BRATISLAVA – Nie vždy nám všetko dáva zmysel. Ľudia dokonca častokrát niečomu neprirodzenému spočiatku neveria a ani časom sa to nezvykne zmeniť. Prirodzenosť je jednoducho niečo také, ako si to pamätáme, alebo o čom sme sa učili v škole. Od detstva sme vedení k tomu, že tráva je zelená, obloha modrá a Slnko žlté, že slona plávajúceho pod vodou neuvidíme, pretože to nie je jeho prirodzené prostredie, a to isté platí aj o rybách na suchu. Pri všetkom však môžeme položiť otázku: „Čo ak?“

slovakia

left justify in out

Amazonský dažďový prales ešte do dnešného dňa ukrýva v sebe stovky druhov zvierat, ktoré človek jakživ nevidel. Ale to, čo sa našlo odporuje zákonom fyziky. Vráskavec ozrutný, naša najväčšia veľryba, sa z nevysvetliteľných dôvodov nachádzal zhruba 15-20 metrov od pobrežia. Na jednej strane je pravda, že samotný vráskavec meria od 10 metrov, lenže ako ryba nemohol svojpomocne prekonať tak dlhú trasu brehu. Určite nie sám. Lenže kto, alebo čo by mu pomohlo? A za akým účelom by potrebovala takáto opacha opustiť more? Ryby bez vody predsa umierajú.

 

 

Veľryba sa našla v piatok ráno na ostrove Marajo pri Brazílii. Jednou možnosťou by mohol byť príliv, ktorý by ju vyplavil až tak ďaleko. No na druhej strane je to veľmi nepravdepodobné, pretože tlak vody by musel byť veľmi veľký, aby dokázal premiestniť pevninou zviera s hmotnosťou niekoľko ton.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

#marajo #marajoisland #amazonia #sweetsea #sweetbeach #parastate

Príspevok, ktorý zdieľa Paola Lemes (@paola.leme),

 

Ďalšou alternatívou sú plasty. Veľryba by podľa tejto teórie na plastových fľašiach a pomocou veľkého prílivu, ktorý sa v oblasti Brazílie práve počas týchto mesiacov vyskytuje najviac, mala dostať na pevninu.

 

img

 

Jedna teória je nepravdepodobnejšia ako druhá, no niečo za tým byť musí. Odborníci, ktorý na miesto činu dorazili neprišli zatiaľ s alternatívnym vysvetlením. Po prehliadnutí tela však zistili, že sa jedná o mláďa, a teda sa mohlo aj stratiť svojej matke počas plavby k Antarktíde. Práve tam sa teraz niekoľko mesiacov budú vráskavce zdržiavať.

 

img

 

Nebol by to však prvý prípad, kedy sa veľrybie mláďa zatúlalo svojej mame až k brehom. Niečo podobné, aj keď nie s tragickým koncom sa stalo aj v Južnej Kalifornii v polovici februára. Veľryba sa dostala až k zakotveným plachetniciam v prístave. Okoloidúci len nechápavo krútili hlavami, a tí odvážnejší sa chceli morského obra aspoň dotknúť.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies