V Aleppe vládne relatívny pokoj, povstalci očakávajú eskaláciu ofenzívy

NETKY.SK • 4 November 2016, 15:23 • 2 min
V Aleppe vládne relatívny pokoj, povstalci očakávajú eskaláciu ofenzívy

BEJRÚT - Možnosť opustiť severosýrske Aleppo počas humanitárneho prímeria, ktoré platí dnes do 19.00 h miestneho času, nevyužil doteraz žiaden z civilistov či povstalcov. Podľa agentúry AP o tom informovalo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR). Situácia v meste je dnes pokojná, napísala AP.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Podľa odhadov OSN je vo východnej časti mesta, ktorá je zovretá blokádou sýrskej armády, uviaznutých asi 275.000 ľudí. Hovorca povstaleckej skupiny Núr ad-Dín Zangí a jeden z miestnych obyvateľov však pre AP uviedli, že vládne lietadlá dnes ostreľovali zásobovacie trasy povstalcov v západnej časti provincie Aleppo. Podľa tlačovej agentúry Kasijún pri tom niekoľko ľudí utrpelo zranenia.

 

Okolo poludnia hlásili povstalci aj nálet na mesto Atárib ležiace asi 25 kilometrov západne od Aleppa s tým, že o život prišli najmenej tri deti. Ruská agentúra Interfax informovala, že povstalci v Aleppe dnes ostreľovali jeden z koridorov určených na opustenie mesta. Podľa sýrskej televízie povstalci znova bránia civilistom, aby využili možnosť odísť. AP uviedla, že vládne lietadlá v noci nadnes zhadzovali nad východnou časťou Aleppa letáky s výzvou, aby povstalci aj civilisti opustili mesto.

 

Jeden z letákov, ktorý aktivisti zverejnili na internete, obsahoval presné inštrukcie, ako a kadiaľ môžu obyvatelia odchádzať z mesta bezpečne, okrem iného aj s rukami nad hlavou. S ponukou na vyhlásenie desaťhodinového humanitárneho prímeria prišlo tento týždeň Rusko. Podľa AP tento jeho krok vyvolal špekulácie, že po vypršaní tejto lehoty by sa v Aleppe mohla začať ďalšia mohutná ofenzíva vládnych síl za podpory ich spojencov. Rusko sa k týmto dohadom oficiálne nevyjadrilo. AP však v tejto súvislosti vo svojej správe citovala aj z výroku nemenovaného ruského poslanca o tom, že vo východnej časti Aleppa sa začnú "čistky", ak dnešné humanitárne prímerie neprinesie nejaké výsledky.

 

Vzhľadom na to, že nedávno sa do Stredomoria doplavila ruská vojnová loď Admirál Kuznecov, pozorovatelia pripúšťajú eskaláciu útokov na povstalcov vo východnej časti Aleppa, ktorí aj dnes vytrvalo odmietajú opustiť svoje pozície.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies