V Afrike objavili stratený druh živočícha, ktorý pripomína myš a slona

NETKY.SK • 19 August 2020, 09:30 • 2 min
V Afrike objavili stratený druh živočícha, ktorý pripomína myš a slona

Biológovia objavili v Afrike drobného hmyzožravého cicavca, ktorého 50 rokov považovali za strateného. Tenkonožca somálskeho (Elephantulus revoilii) našli vlani počas expedície v Džibutsku.

slovakia

left justify in out

 

Tenkonožce sú podobné napríklad myšiam, no majú charakteristické pretiahnuté pysky podobné chobotu.

 

Poznali ho z múzeí

Tenkonožec somálsky je jeden z 20 známych druhov týchto živočíchov na svete a vedci ho poznali hlavne z 39 exemplárov starých desiatky rokov, ktoré boli vystavené v múzeách.

 

Dosiaľ posledné vedecké záznamy o tomto "stratenom druhu" napriek pozorovaniam miestnych obyvateľov pochádzajú ešte zo 70. rokov minulého storočia.

"Boli sme naozaj nadšení, keď sme otvorili prvú pascu, v ktorej bol tenkonožec. Tenkonožec somálsky. Nevedeli sme, ktorý druh sa v Džibutsku nachádza, a keď sme videli charakteristickú vlastnosť, trochu chocholatý chvost, pozreli sme sa na seba a vedeli sme, že to je niečo výnimočné," vyjadril sa pre BBC člen expedície Steven Heritage z Lemurieho centra Dukeovej univerzity v Spojených štátoch.

Tím odborníkov, ktorý svoj objav opísal v žurnále Peer J, počas expedície nastražil na 12 miestach viac ako tisíc pascí so zmesou arašidového masla, ovsených vločiek a droždia. Malinkého živočícha chytili do prvej pasce, ktorú v Džibutsku nachystali.

 

 

Celkovo počas expedície spozorovali 12 tenkonožcov somálskych a zhotovili aj ich prvé fotky a video pre vedecké účely. Vedci nespozorovali žiadne bezprostredné ohrozenie ich biotopu, ktorý je neprístupný a ďaleko od poľnohospodárstva a ľudského rozvoja, a predpokladajú, že sú mimo Somálska rozšírené nielen do Džibutska, ale možno aj do Etiópie.

 

Tvorí 25 "najhľadanejších stratených druhov"

Podľa organizácie Global Wildlife Conservation patria tenkonožce somálske medzi 25 "najhľadanejších stratených druhov". Ich znovuobjavenie je podľa jej člena Robina Moorea "vítané a skvelé".

 

"Zvyčajne, keď znovuobjavíme stratený druh, nájdeme jedného alebo dvoch jedincov a musíme konať rýchlo, aby sme sa pokúsili zabrániť ich hroziacemu vyhynutiu," uviedol.

 


Džibutský ekológ Husajn Rajaleh, ktorý sa k expedícii pridal, uviedol, že ľudia v Džibutsku nikdy nepovažovali spomenuté tenkonožce za stratené. Nový výskum však tohto živočícha podľa jeho slov vracia späť do vedeckej komunity, čo sa cení.

Vedci plánujú na rok 2022 ďalšiu expedíciu, v rámci ktorej chcú dať na jednotlivé tenkonožce GPS zariadenia, aby mohli študovať ich správanie a ekológiu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona