V africkej kvalifikácii MS ešte o 7 miesteniek do play-off

NETKY.SK • 6 September 2013, 13:04 • 2 min
V africkej kvalifikácii MS ešte o 7 miesteniek do play-off

ACCRA - V africkej časti kvalifikácie o postup na futbalové majstrovstvá sveta 2014 do Brazílie sa rozhodne vo víkendovom záverečnom 6. kole o zvyšných siedmich postupujúcich do III. fázy, ktorou bude kontinentálne play-off.

slovakia

left justify in out

Už v piatok sa hrá duel D-skupiny medzi domácou Ghanou a Zambiou. "Čierne hviezdy" majú pred svojím súperom jednobodový náskok a na zabezpečenie miestenky im stačí aj nerozhodný výsledok. Ghane pomôžu v dôležitom dueli aj dvaja navrátilci - Kevin-Prince Boateng zo Schalke 04 a Jordan Ayew z Olympique Marseille. Zambia v kvalifikácii ešte neokúsila trpkosť prehry. Víťaz Afrického pohára národov bojuje o svoju prvú účasť na svetovom šampionáte, Ghana sa predstavila na záverečnom turnaji MS zatiaľ dvakrát (2006, 2010).

V A-skupine zabojujú o postup až tri tímy. Vedúca Etiópia vedie tabuľku s 10 bodmi, v sobotu sa predstaví na neutrálnej pôde v hlavnom meste Republiky Kongo Brazzaville proti poslednej Stredoafrickej republike. Zaujímavý bude súboj Juhoafrickej republiky s Botswanou v Durbane. JAR má osem bodov, Botswana sedem. "Zebry" z Botswany majú s Etiópiou lepší vzájomný zápas. Z týchto troch tímov má skúsenosti s MS len JAR, ktorá organizovala ostatný svetový šampionát a predstavila sa aj na MS 1998 a 2002.

Z B-skupiny sa dostane do III. fázy jeden z dvojice Tunisko, Kapverdské ostrovy. Rozhodne o tom ich večerný sobotňajší vzájomný zápas v tuniskom Radese. Tunisko potrebuje na postup neprehrať, momentálne má na konte 11 bodov, Kapverdské ostrovy o dva menej. Tunisania ešte v doterajšom priebehu kvalifikácie neprehrali. Tunisko bojuje o svoje piate MS, naposledy boli ich súčasťou v roku 2006. Kapverdy si na svetovom šampionáte ešte nezahrali.

V "éčku" sa pobijú o play-off Kongo a finalista tohtoročného Afrického pohára národov Burkina Faso. V lepšej východiskovej pozícii je Kongo, ktoré má pred Burkinou Faso náskok jedného bodu. Kongo hrá v sobotu navyše v Nigeri, ktorý okupuje poslednú priečku. Burkina Faso bude mať proti Gabonu výhodu domáceho prostredia. Ani jedna z krajín nebola doteraz účastníkom MS.

Istú účasť vo vyraďovacej fáze nemá ešte ani úradujúci kontinentálny šampión z Nigérie. "Super orli" zabojujú v sobotu v priamom súboji o postup doma proti Malawi. Zverenci trénera Stephena Keshiho majú pred svojím súperom na čele F-skupiny dvojbodový náskok a stačí im aj remíza. Nigéria ani Malawi ešte nemajú v tomto kvalifikačnom cykle na konte prehru. Nigéria sa predstavila na záverečnom turnaji svetového šampionátu zatiaľ štyrikrát, Malawi ani raz.

Priame súboje o prienik do III. fázy sa uskutočnia aj v I a J-skupine. V "íčku" sa rozhodne medzi Kamerunom a Líbyou. Líbyjčania v kvalifikácii ešte neprehrali a v nedeľu potrebujú vyhrať v metropole Kamerunu Yaoundé, keďže v tabuľke zaostávajú o jeden bod. Štvrťfinalista MS 1990 Kamerun bojuje o svoju siedmu účasť, Líbya bojuje o svoju prvú. Zostávajúca J-skupina ponúkne rozhodujúci súboj na neutrálnej pôde v marockom Marrákeši, kde Senegal v sobotu privíta Ugandu. V tabuľke je na tom lepšie štvrťfinalista MS 2002, ktorý má pred svojím súperom náskok jedného bodu. Uganda sa vo svojej histórii ešte nepredstavila na svetovom šampionáte.

V kontinentálnom play-off sa už určite predstaví trojica krajín - Pobrežie Slonoviny z C-skupiny, Egypt z "géčka" a Alžírsko z H-skupiny. Ako je známe, v III. fáze africkej kvalifikácie bude 10 víťazov skupín hrať play-off. Káhirský žreb ich 16. septembra spáruje do piatich dvojíc, ktoré odohrajú medzi sebou dva vzájomné zápasy systémom doma (11. - 15. októbra) - vonku (15. - 19. novembra). Päť úspešných reprezentácií si zahrá na MS 2014 v Brazílii.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona