V africkej Gambii dôjde po 22 rokoch k zmene na poste prezidenta

NETKY.SK • 3 December 2016, 12:15 • 2 min
V africkej Gambii dôjde po 22 rokoch k zmene na poste prezidenta

BANJUL - Gambijský prezident Yahya Jammeh v piatok uznal svoju porážku v prezidentských voľbách a zablahoželal kandidátovi koalície opozičných síl Adamovi Barrowovi k volebnému víťazstvu.

slovakia

left justify in out

S vyhlásením, v ktorom uznal svoju porážku, vystúpil Jammeh v piatok v štátnej televízii. O prezidentských voľbách sa vyjadril pochvalne a sľúbil, že nenapadne ich výsledok.

 

Výsledok volieb bol pre Gambijčanov veľkým prekvapením: podnikateľ Adama Barrow totiž Jammeha porazil pomerom hlasov 45,5 percenta k 36,6 percentám.

 

Jammeh bol v Gambii pri moci 22 rokov. Podpora zo strany občanov vychádzala však skôr zo strachu, ktorý porazený prezident vyvolával - najmä vzhľadom na svoje vyhlásenia o mimoriadnych mystických schopnostiach, ale aj kvôli sklonu neváhať s použitím sily pri potláčaní nepokojov v krajine, a to už v ich zárodku. Jammeh vyšiel z armády, ktorá mu bola plne podriadená a verná.

 

V jeho oficiálnom životopise sa píše, že má hlboké znalosti o tradičnej medicíne, najmä pokiaľ ide o liečenie astmy a epilepsie. Je údajne schopný vyliečiť sterilitu a AIDS, a to bylinami a mystickým spevom. Verejnoprávne médiá neraz vysielali hromadné liečiteľské seansy, ktorých hlavným aktérom bol Jammeh.

 

Pestuje si aj obraz zbožného moslima, pričom sa na verejnosti pravidelne objavuje s Koránom a modlitebnými korálikmi v ruke.

 

Vlani v decembri na všeobecné prekvapenie Jammeh vyhlásil Gambiu za islamskú republiku. Toto jeho rozhodnutie však nemalo žiaden vplyv na obyvateľov krajiny, kde sa k islamu hlási 90 percent a ku kresťanstvu deväť percent ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona