V africkej Botswane našli druhý najväčší diamant na svete

NETKY.SK • 19 November 2015, 19:16 • 2 min
V africkej Botswane našli druhý najväčší diamant na svete

JOHANNESBURG - Druhý najväčší diamant na svete našli v bani Karowe v centrálnej časti Botswany. Oznámila to dnes v tlačovom vyhlásení kanadská spoločnosť Lucara, ktorú citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

Diamant drahokamovej kvality má približne veľkosť tenisovej loptičky a od neho je väčší už iba diamant objavený v roku 1905 v susednej Juhoafrickej republike, ktorý bol použitý v britských korunovačných klenotoch.


"Som naozaj bez slov. Tento fantastický nález je pre nás skutočným požehnaním," uviedol generálny riaditeľ spoločnosti Lucara William Lamb. Podľa expertov je však ešte príliš skoro hovoriť o hodnote diamantu.


"Diamant s polovičnou veľkosťou sa nedávno predal za 35 miliónov dolárov," uviedol špecialista na drahé kamene Christopher Gemerchak z belgických Antverp, podľa ktorého je botswanský diamant "výnimočnej kvality".


Hodnota takéhoto diamantu podľa neho závisí od faktorov, ako sú možné praskliny alebo tmavé fľaky. Z diamantu pravdepodobne vybrúsia jeden 200-karátový "jadrový diamant" a niekoľko menších, doplnil Gemerchak.


Botswana je jedným z popredných afrických producentov diamantov. Tieto komodity tvoria približne 80 percent jej príjmov z exportu. Nachádza sa tu i najväčšia diamantová baňa na svete čo do hodnoty a kvality karátov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies