V Afganistane zostane 9800 amerických vojakov, ak Kábul podpíše dohodu

NETKY.SK • 28 Máj 2014, 09:29 • 2 min
V Afganistane zostane 9800 amerických vojakov, ak Kábul podpíše dohodu

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama by chcel v roku 2015 ponechať v Afganistane 9800 amerických vojakov, ak nová afganská vláda podpíše dlhoodkladanú dvojstrannú bezpečnostnú dohodu.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes tlačová agentúra DPA, s odvolaním sa na vyššie postaveného pracovníka Obamovej administratívy. Americký prezident má urobiť oficiálne vyhlásenie v priebehu dnešného dňa.

 

O svojich plánoch ohľadne počtu vojakov dnes Obama telefonicky informovala afganského prezidenta Hámida Karzaja. Oficiálna americká vojenská prítomnosť v Afganistane - čo v súčasnosti predstavuje 32.000 vojakov - sa končí v decembri. Afganský prezident Hámid Karzaj odmietol podpísať dohodu, ktorá americkým vojakom garantuje ochranu pred právnou zodpovednosťou.

 

Obaja afganskí prezidentskí kandidáti - ktorí sa v júni zúčastnia druhého kola volieb, deklarovali záujem podpísať dohodu s USA.

 

Podľa informácií pracovníka Obamovej administratívy šéf Bieleho domu jasne deklaruje, že USA sú pripravené na to, aby v Afganistane aj po roku 2014 pokračovali vo dvoch misiách - vo výcviku afganských síl a v podpore protiteroristických operácií proti zvyškom al-Káidy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies