V Afganistane zomiera stále viac civilistov

NETKY.SK • 8 Február 2014, 13:14 • 2 min
V Afganistane zomiera stále viac civilistov

KÁBUL - V roku 2013 prišlo o život 2959 ľudí, zranených bolo vyše 5650.

slovakia

left justify in out

Počet obetí v radoch afganských civilistov vrástol v roku 2013 o 14 percent oproti predchádzajúcemu roku. Vo svojej správe zverejnenej v sobotu to uvádza Organizácia Spojených národov. Celkovo prišlo o život 2959 ľudí, zranených bolo vyše 5650. Nárast pripisuje OSN zintenzívneniu bojov medzi vládou a povstalcami z Talibanu, ktorých dejiskom sú čoraz častejšie oblasti obývané civilistami. Alarmujúci je podľa OSN rastúci počet mŕtvych medzi deťmi a ženami, ktorých prišlo o život najviac od roku 2009. Počet zabitých alebo zranených žien a detí vzrástol od roku 2012 až o tretinu.

Za nárast počtu obetí sú podľa OSN zodpovedné obe strany, Talibanu však pripisuje až tri štvrtiny obetí. Najviac mŕtvych majú na svedomí nastražené nálože, ktoré odpaľujú povstalci na verejných miestach ako trhoviská, obchody, reštaurácie či vládne budovy. Výbuchy spôsobili až tretinu všetkých minuloročných úmrtí civilistov, ďalších asi 27 percent majú na svedomí boje medzi vládnymi a povstaleckými jednotkami. Medzinárodné jednotky sú podpísané pod troma percentami úmrtí. "Taliban musí prestať útočiť na civilistov," komentoval správu osobitný zástupca generálneho tajomníka OSN pre Afganistan Ján Kubiš.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies