V Afganistane zahynul ďalší český vojak, dvaja po útoku utrpeli zranenia

NETKY.SK • 23 Október 2018, 06:18 • 2 min
V Afganistane zahynul ďalší český vojak, dvaja po útoku utrpeli zranenia

PRAHA - Na vozidlo českej jednotky zaútočili v afganskej provincii Herát, zomrel český vojak a ďalší dvaja utrpeli zranenia.

slovakia

left justify in out

Pôvodné správy uvádzali len, že išlo o vojakov síl Severoatlantickej aliancie (NATO).

Útok sa odohral v pondelok okolo 11:20 miestneho času. Išlo o vojakov 601. skupiny špeciálnych síl z Prostějova, ktorí v Heráte aj v Lógare cvičia afganských vojakov. Zaútočiť na nich mal práve jeden z ich študentov.

"Jeden vojak rotný TP (1976) padol a ďalší dvaja vojaci 1. jednotky podpory a vplyvu (PAV) boli zranení. Vojakom bola na mieste poskytnutá prvá pomoc a následne boli letecky transportovaní do vojenskej nemocnice na základni Bagram. Zranení vojaci sú mimo ohrozenia života," uviedol generálny štáb Armády Českej republiky. Útok sa odohral na základni Šindánd na západe Afganistanu.

V krátkej dobe ide už o tretí útok na českých vojakov v Afganistane. Minulý týždeň v stredu utrpelo pri útoku na českú patrolu zranenia päť českých vojakov. Jeden má ťažké zranenia. V auguste pri samovražednom útoku na východe Afganistanu zabil atentátnik troch českých príslušníkov misie NATO.

 

Na útok bezprostredne reagovalo viacero českých politikov. "Prežívam najťažšie obdobie kariéry. Žiadne slová nenahradia bolesť v srdciach rodín, aj tak im musím vyjadriť svoju najhlbšiu sústrasť a zraneným vojakom zaželať hladké zotavenie. Pre rodiny i zranených vojakov urobíme maximum možného a potrebného!" napísal český minister obrany Lubomír Metnar na sociálnej sieti Twitter.

 

Kondolenciu rodine obete vyjadril tiež český premiér Andrej Babiš. "Chcem vyjadriť úprimnú a hlbokú sústrasť rodine nášho vojaka padlého v Afganistane a skoré uzdravenie dvom zraneným, ktorí sú, vďaka Bohu, mimo ohrozenia života," napísal na Twitteri. Ďalej uviedol, že ho táto udalosť zasiahla, a preto chce s Metnarom prebrať možné opatrenia, ktoré by podobné útoky eliminovali.

 

img

Český premiér Andrej Babiš

Zdroj: TASR

 

Na smutnú správu českej armády reagoval tiež na Twitteri vicepremiér a predseda ČSSD Jan Hamáček. Ocenil vojakov, ktorí v cudzine bojujú za bezpečnosť Českej republiky. Rodine zosnulého vojaka vyjadril úprimnú sústrasť a zraneným zaželal skoré uzdravenie.

 

img

Český vicepremiér a predseda ČSSD Jan Hamáček

Zdroj: TASR

 

Sústrasť rodine prostredníctvom Twitteru vyjadrila aj exiministerka obrany Karla Šlechtová či minister zahraničných vecí Tomáš Petříček.

 

Podľa agentúry Reuters sa k útoku prostredníctvom svojho hovorcu priznalo hnutie Taliban.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona