V Afganistane začali očkovať proti obrne milióny detí

NETKY.SK • 27 Marec 2017, 13:07 • 2 min
V Afganistane začali očkovať proti obrne milióny detí

KÁBUL - Afganské ministerstvo zdravotníctva spustilo prvú zo štyroch celoštátnych etáp očkovania proti detskej obrne, ktorého cieľom je zaočkovať celkovo 8,9 milióna detí. Na 68.000 dobrovoľníkov bude počas päťdňovej akcie chodiť dom od domu a očkovať deti do piatich rokov veku, informoval dnes organizátor kampane Hedájatolláh Stánakzaj. Ďalšie tri etapy sa uskutočnia do konca roka.

slovakia

left justify in out

Stánakzaj varoval, že pre neistú bezpečnostnú situáciu v niektorých provinciách, ako sú Kundúz, Helmand, Faráh, Kandahár či Paktíká, sa k asi 200.000 deťom dobrovoľníci s kvapkami proti obrne nedostanú.

 

V roku 2016 neboli zaočkované tisíce detí v oblastiach, kde vláda bojuje s islamistickým hnutím Taliban. Do niektorých oblastí - napríklad do juhoafganskej provincie Helmand - Taliban očkovacie tímy vtedy nevpustil, pretože ich členov podozrieval zo špionážnej činnosti pre vládu.

 

Podobná situácia je aj tento rok - Stánakzaj odhadol, že len v nepokojnej severnej provincii Kundúz nezaočkujú asi 160.000 detí. Podľa nedávnych správ má afganská vláda pod kontrolou menej než 60 percent územia krajiny.

 

V troch stredoafganských provinciách museli kampaň pre zlé počasie odložiť o vyše dva týždne, pokračoval.

 

Vlani afganské ministerstvo zdravotníctva zaznamenalo 13 prípadov detskej obrny, tento rok zatiaľ dva.  Afganistan, Pakistan a Nigéria sú jediné tri krajiny sveta, kde sa objavujú nové prípady nebezpečnej a vysoko nákazlivej detskej obrny. Liek na tento vírus, ktorý môže spôsobiť trvalé ochrnutie a prípadne aj smrť, zatiaľ ľudstvo nepozná.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies