V Afganistane vlani zahynul rekordný počet novinárov

NETKY.SK • 19 Január 2017, 15:49 • 2 min
V Afganistane vlani zahynul rekordný počet novinárov

KÁBUL - Rok 2016 bol najkrvavejším "v dejinách afganských médií": pri rôznych útokoch v tejto krajine zahynulo až 13 tamojších novinárov. V svojej správe to dnes uviedla monitorovacia organizácia Afganský výbor pre bezpečnosť novinárov.

slovakia

left justify in out

Podľa zverejnených údajov bolo 13 novinárov zabitých a ďalších šesť zranených. Zdokumentovaných je tiež "30 prípadov bitia, 35 prípadov zastrašovania a 17 prípadov zneužívania a zlého zaobchádzania". Celkovo je tak známych 101 prípadov násilia voči novinárom, čo predstavuje oproti roku 2015 nárast o 38 percent.

 

Polovica zaznamenaných incidentov je spájaná s afganskou vládou, zatiaľ čo radikálne islamistické hnutie Taliban sa na nich podieľalo 20 percentami. Vo väčšine zvyšných prípadov boli páchateľmi neznámi jednotlivci.

 

Zvýšené ohrozenie zo strany Talibanu okrem iného znamenalo, že novinári a médiá v "nebezpečných oblastiach" sa museli uchyľovať k výraznej samocenzúre, upozornila uvedená organizácia.

Zoskupenie Nai, ktoré podporuje otvorenosť médií v Afganistane, uviedlo ešte v decembri, že od začiatku roka 2016 bolo tejto krajine usmrtených 14 novinárov. Ďalších 23 podľa nej zranili, 43 zbili a 337 sa vyhrážali smrťou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona