V Afganistane rastie produkcia i používanie syntetických drog

NETKY.SK • 15 Február 2017, 14:47 • 2 min
V Afganistane rastie produkcia i používanie syntetických drog

KÁBUL - V Afganistane sa rozšírila produkcia a používanie syntetických drog - predovšetkým metamfetamínu. V správe zverejnenej v utorok večer to konštatoval Úrad OSN pre drogy a kriminalitu (UNODC).

slovakia

left justify in out

Afganistan bol dosiaľ známy pre svoju obrovskú ilegálnu produkciu ópia. V tejto krajine sa vyprodukuje celkovo 90 percent všetkého ópia na Zemi. V Afganistane sa však v ostatnom čase zvyšuje aj produkcia heroínu a obchodovanie s touto drogou.

 

Zatiaľ čo v roku 2011 afganská polícia zadržala pašovaný metamfetamín iba v dvoch prípadoch, v roku 2014 to už bolo 153 prípadov na území 15 provincií, píše sa v správe UNODC.

 

Štúdia ďalej informuje o náraste počtu pacientov závislých od syntetických látok, ktorí sa liečia v afganských nemocniciach, ako aj o väčšom počte výrobní syntetických drog, najmä v západnej časti Afganistanu. Autori tejto správy však upozorňujú, že ich závery sú len predbežné.

 

Afganské bezpečnostné zložky sa zameriavajú viac na kontrolu ilegálnej výroby ópia než na zbieranie informácií o produkcii syntetických drog, vysvetľuje UNODC.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies