V Afganistane ostane viac amerických vojakov, ako bolo v pláne

NETKY.SK • 25 November 2014, 15:32 • 2 min
V Afganistane ostane viac amerických vojakov, ako bolo v pláne

KÁBUL - Spojené štáty plánujú zvýšiť počet vojakov, ktorí ostanú v Afganistane aj v roku 2015. Cieľom je zaplniť medzeru, ktorú spôsobia v misii iné prispievateľské štáty, informovali tri rôzne zdroje blízke problematike.

slovakia

left justify in out

Konečné čísla sú stále predmetom diskusie, avšak malo by ísť o niekoľko stoviek viac, ako bolo pôvodne v pláne, uviedol jeden zo zdrojov. "Pokiaľ by to nespravili, misia by prišla o základne," povedal. Na základe amerického záväzku, opísaného ako "preklenovacie riešenie", kým iné krajiny splnia v priebehu roka svoje sľuby alebo vojaci už nebudú potrební, Washington poskytne do tisícky dodatočných posíl.

 

Americkí vojaci budú môcť útočiť na bojovníkov Talibanu v Afganistane aj v roku 2015, čím sa predĺži ich rola aj po ukončení veľkých vojenských operácií. Zmeny schválené prezidentom Barackom Obamom tiež zabezpečia afganskej armáde pokračujúcu vzdušnú podporu. Počet amerických vojakov v Afganistane by sa mal do konca roka 2014 znížiť na 9 800. Predchádzajúce plány obmedzovali ich úlohu na výcvik afganských síl a hľadanie "zvyškov al-Kájdy".

 

Podľa nových pravidiel však bude môcť armáda bojovať proti Talibanu a ďalším skupinám, pokiaľ militanti "priamo ohrozia Spojené štáty a koaličné sily" alebo poskytnú "priamu podporu al-Kájde", uviedol nemenovaný americký predstaviteľ. Podľa amerických médií o zmene rozhodol prezident Obama potichu po poradách s bezpečnostnými predstaviteľmi v uplynulých týždňoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies