V Afganistane objavili sovietskeho vojaka, nezvestného 33 rokov!

NETKY.SK • 7 Marec 2013, 09:53 • 2 min
V Afganistane objavili sovietskeho vojaka, nezvestného 33 rokov!

MOSKVA - Sovietskeho vojaka, nezvestného od roku 1979 od prvých mesiacov sovietskej invázie do Afganistanu, objavili pred dvoma týždňami živého medzi členmi miestneho klanu, kde vedie napoly nomádsky život. Zmenil si meno a v malej obci na západe Afganistanu pôsobí ako liečiteľ, napísala ruská agentúra RIA Novosti.

slovakia

left justify in out

Etnického Uzbeka objavila po 33 rokoch života v Afganistane nezisková ruská organizácia, ktorá pátra po nezvestných sovietskych vojakoch. Na tlačovej konferencii v Moskve to v pondelok oznámil jej predseda Ruslan Aušev, ktorý bojoval vo vojne v Afganistane a v rokoch 1993-2001 bol prezidentom Ingušskej republiky. Podľa Auševa nezvestných zostáva ešte 263 vojakov.

Postarší muž s bradou prijal meno Šajch Abdulláh a je vdovec, jeho pravé meno je však Bachretdin Chakimov. Výbor pre záležitosti vojakov-internacionalistov vznikol v roku 1993, jeho pátranie však prerušila občianska vojna v Afganistane. Taliban, ktorý z nej vyšiel v roku 1996 ako víťaz, nebol zmierlivý voči bývalým nepriateľom. V roku 2001, keď vojenská koalícia pod vedením USA zvrhla vládu islamských fundamentalistov, sa mohlo v pátraní pokračovať. Prišla však globálna kríza a došli peniaze. 

Pátranie preto výbor obnovil až v roku 2009, uviedol Aušev. Výbor od svojho založenia objavil v Afganistane živých 29 nezvestných sovietskych vojakov. Sedem z nich sa rozhodlo tam zostať, 22 sprostredkovali návrat domov.

Chakimov je ôsmy, domov sa vrátiť nechce. Počas bojov v Afganistane pred 33 rokmi ako 20-ročný  branec utrpel v provincii Herát vážne zranenie hlavy. Vyliečil ho staršina obce v okrese Šindand, ktorý si rodáka z uzbeckého Samarkandu "adoptoval" a naučil ho svojmu remeslu liečiteľa.

Chakimov prakticky zabudol ruštinu a od svojho pádu do zajatia sa nikdy nepokúsil spojiť s príbuznými. "Bol rád, že prežil," povedal na tlačovej konferencii Auševov zástupca Alexander Lavrentiev, tiež veterán z Afganistanu. S Chakimovom sa osobne stretol v Heráte koncom februára. Chakimov sa v Afganistane oženil, teraz je bezdetný vdovec a má záujem stretnúť sa s príbuznými, dodal Lavrentiev.

Podľa jeho slov mal Chakimov šťastie. Výbor zistil, že päť nezvestných sovietskych vojakov v zajatí zabili a mnohí ďalší zahynuli počas bojov - pri výbuchu pozemnej míny, pri požiari v tanku alebo lietadle a v jednom prípade vojaka odniesol prúd horskej rieky.

Podľa ruských štatistík Sovieti stratili v  Afganistane 15.000 zo 600.000 vojakov. Pre porovnanie, USA majú v Afganistane v súčasnosti 74.000 vojakov a od roku 2001 ich tam stratili vyše 2000.

Činnosť výboru financujú krajiny Spoločenstva nezávislých štátov. Lavrentiev povedal, že hoci náklady sú iba 12.000 rubľov ročne na nezvestného vojaka, niektoré krajiny ako Ukrajina či Turkménsko sa vyhýbajú ich finančnej podpore. Výbor zložený najmä z veteránov sovietsko-afganskej vojny vyráža každý rok na expedície do Afganistanu a susedných krajín. Najlepšími zdrojmi informácií sú bývalí vojenskí velitelia, ktorých sa sovietske sily pokúšali v 80. rokoch zabiť.

"Tí, ktorí na nás vtedy strieľali, sú dnes jediní, ktorí majú informácie - a sú ochotní sa o ne podeliť. Pod podmienkou, že prichádzame bez zbraní," citovala Lavrentieva agentúra RIA Novosti.

Poslední sovietski vojaci Afganistan opustili v polovici februára 1989.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies