V Afganistane je oveľa viac amerických vojakov než sa pôvodne uvádzalo, mnohí velitelia obchádzajú povolené limity

NETKY.SK • 31 August 2017, 08:05 • 2 min
V Afganistane je oveľa viac amerických vojakov než sa pôvodne uvádzalo, mnohí velitelia obchádzajú povolené limity

WASHINGTON - V Afganistane v súčasnosti pôsobí približne 11.000 amerických vojakov, Washington pritom doposiaľ oficiálne priznával len 8400.

slovakia

left justify in out

Oznámila to dnes agentúra DPA s odvolaním sa na stredajšie vyjadrenia predstaviteľov Pentagónu. Výrazný rozdiel medzi reálnym a oficiálne priznaným počtom vojakov podľa nich zavinila ešte administratíva predchádzajúceho prezidenta USA Baraka Obamu.

 

Do počtu amerických vojakov operujúcich v Afganistane sa totiž - na základe jej direktív - nezapočítavali vojaci, ktorí pôsobili v krajine v rámci krátkodobých misií, teda menej než šesť mesiacov.

 

Mnohí velitelia práve týmto spôsobom obchádzali limity, ktoré Obamova vláda stanovila na počet amerických vojakov v oblastiach konfliktov, ako sú Afganistan, Irak a Sýria.

 

K tejto praxi sa stavia kriticky súčasný šéf Pentagónu James Mattis, ktorý v tomto smere sľubuje väčšiu transparentnosť. Rezort obrany preveruje aj správnosť oficiálne uvádzaných údajov o počte amerických vojakov v Iraku a Sýrii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies