V 3D tlačiarni sa už vyrába aj jedlo, za pár rokov má nahradiť kuchynské nástroje

NETKY.SK • 21 Marec 2016, 17:00 • 2 min
V 3D tlačiarni sa už vyrába aj jedlo, za pár rokov má nahradiť kuchynské nástroje

BRATISLAVA – Sporák, mikrovlnka a iné kuchynské náradie raz možno budú minulosťou. Všetky pomôcky na varenie by totiž mohla doplniť alebo nahradiť inteligentná trúba či dokonca 3D tlačiareň.

slovakia

left justify in out

Nápad na tlačenie jedla, sa zapáčil niekoľkým michelinských kuchárom, ktorí sa rozhodli vynález otestovať. Vďaka 3D tlačiarni dokázal španielsky michelinský kuchár Paco Perez naservírovať pyré z morských plodov, ktoré tvoria základ pokrmu, do tvaru koralu. Vlastnými rukami by vraj niečo takéto nikdy nevytvoril.  

 

Podľa Lynette Kucsmovej zo spoločnosti, ktorá kuchynské 3D tlačiarne vyrába, je precíznosť stroja jeho najväčšou prednosťou.  „Predstavte si, že potrebujete upiecť tyčinky v tvare vetvičiek stromov pre sto ľudí, ktorí sedia vo vašej reštaurácii. Namiesto namáhavého a časovo náročného manuálneho procesu, môžete túto úlohu zveriť 3D tlačiarni,“ vysvetľuje Kucsmová. 

 

3D tlačiareň, ktorú vo svojej kuchyni testuje Paco Perez i ďalší svetovo uznávaní kuchári, zatiaľ nedokáže variť. Je schopná ohriať pyré, cesto alebo čokoládu v zásobníku tak, aby mala správnu teplotu, keď s ňou chcete niečo vytlačiť. 

 

Vývojári už ale pracujú na tom, aby budúci model tlačiarne dokázal pripravovať trojchodové menu. „Zatiaľ sa sústredíme iba na profesionálny gastronomický trh. Teda reštaurácie, hotely, cukrárne a pekárne. Chceme ľuďom ukázať, že jedlo z 3D tlačiarne je bezpečné a zdravé, že je zábava ho jesť a že je chutné, pretože je pripravené z čerstvých surovín,“ povedala Kucsmová pre BBC. 

 

Výrobcovia 3D tlačiarní na jedlo veria, že za 10 až 15 rokov budú ich stroje bežnou súčasťou každej domácnosti. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona