V 195 miliónov rokov starej fosílii našli pozostatky proteínu

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:11 • 2 min
V 195 miliónov rokov starej fosílii našli pozostatky proteínu

BRATISLAVA - Taiwansko-kanadský tím vedcov objavil v 195 miliónov rokov starej fosílii dinosaura pozostatky kolagénu. Ide o vôbec najstaršie zachované pozostatky tohto proteínu, keďže doteraz najstarší objav mal 75 miliónov rokov.

slovakia

left justify in out

Odborníci objavili pozostatky kolagénu v rebrách Lufengosaura, ktoré skúmali pomocou infračervenej spektroskopie. Proteín našli v stenách ciev, kde našli aj kryštáliky minerálu hematit. Tie podľa nich vznikli okrem iného aj z hemoglobínu a iných na železo bohatých proteínov v krvi dinosaura a zároveň pravdepodobne zohrali dôležitú úlohu v zachovaní kolagénu až do súčasnosti.

 

"Čím viac informácií máme o mäkkých tkanivách dinosaurov, tým viac vieme o celkovej biológii týchto živočíchov," uviedol Robert Reisz z Torontskej univerzity, ktorý spolu s kolegami publikoval výsledky svojho výskumu v časopise Nature Communications.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies