Uznesenie k amnestiám je pripravené: Poslanci čakajú na prezidenta

NETKY.SK • 2 Apríl 2017, 09:04 • 2 min
Uznesenie k amnestiám je pripravené: Poslanci čakajú na prezidenta

BRATISLAVA - Uznesenie, ktorým Národná rada SR zruší amnestie Vladimíra Mečiara z roku 1998 a milosť exprezidenta Michala Kováča svojmu synovi, je už pripravené.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to líder koaličného Mostu-Híd Béla Bugár s tým, že poslanci by chceli pristúpiť k jeho schvaľovaniu v rámci tretieho týždňa 14. schôdze NR SR, ktorá pokračuje od utorka (4.4.). Najskôr však musí prezident SR Andrej Kiska podpísať zmenu Ústavy SR, ktorá dáva parlamentu kompetenciu protiprávne amnestie rušiť.

 

"Už som videl vyčistený návrh uznesenia. Je to vládny návrh uznesenia, ale o ďalšom postupe budeme rokovať. Nie sme úzkoprsí, nám záleží na výsledku. Úžitok z toho musí mať spravodlivosť," deklaroval Bugár. Aby sa o uznesení začalo rokovať, musí o to požiadať aspoň 30 poslancov. Na jeho schválenie je potom potrebných minimálne 90 hlasov. Ak plénum amnestie takýmto uznesením zruší, preverí ho ešte Ústavný súd SR, a to do 60 dní.

 

Predseda NR SR Andrej Danko (SNS) sa odvolal na predbežnú správu z paláca, podľa ktorej sa Kiska chystá podpísať novelu ústavy až v utorok. "Dúfam, že je to omyl, táto správa, a ak by to mal byť problém z hľadiska prepravy, tak sme ochotní poskytnúť technickú podporu, aby prezidentská kancelária podpísala tento zákon čo najskôr," odkázal.

 

Rokovaniu o amnestiách však bude predchádzať návrh novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach z dielne ministerstva hospodárstva. Vláda schválila právnu normu v stredu (29.3.) a parlamentu navrhuje prijať legislatívu v skrátenom konaní. Hlavnou myšlienkou zákona je oddeliť funkcie predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) a predsedu Regulačnej rady ÚRSO, ako aj zmeniť spôsob obsadzovania orgánov regulačného úradu. Kým doteraz menoval a odvolával šéfa ÚRSO na návrh kabinetu prezident republiky, po novom to má robiť iba vláda.

 

Skrátené konanie vysvetľuje rezort hospodárstva potrebou uplatňovania nových pravidiel pre inštitucionálnu stránku ÚRSO a cenového konania v dostatočnom časovom predstihu pred termínom predkladania cenových návrhov. Takto sa má zabrániť možnosti vzniku značných hospodárskych škôd.

 

V rámci zostávajúceho programu 14. schôdze musia poslanci otvoriť ešte 29 bodov, prevažne ide o opozičné návrhy zákonov. Je medzi nimi aj koaličný návrh na zmenu Ústavy SR, ktorým chce SNS chrániť slovenskú pôdu pred špekulatívnym výkupom. Opozičné hnutie OĽaNO-NOVA chce zase zaviesť povinné zverejňovanie majetkových priznaní aj pre starostov, primátorov a komunálnych poslancov. Tí síce musia referovať o svojom majetku, ale či sa podrobnosti dozvie aj verejnosť, je len na nich.

 

Na programe budú aj správy Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť, Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti SIS a Osobitného kontrolného výboru NR SR na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva o stave použitia informačno-technických prostriedkov za rok 2016. Andrej Danko tiež bude musieť vyčleniť priestor na mimoriadne rokovanie pléna, na ktorom chcú opoziční poslanci vysloviť nedôveru ministrovi práce Jánovi Richterovi (Smer-SD) pre kauzu Čistý deň.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Štefunková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies