Užívanie syntetických drog v Európe je na vzostupe

NETKY.SK • 28 Máj 2013, 17:09 • 2 min
Užívanie syntetických drog v Európe je na vzostupe

PARÍŽ - Európski užívatelia drog čoraz častejšie prichádzajú do kontaktu s novými syntetickými psychoaktívnymi látkami, ktorých šírenie podporuje internet. Európske monitorovacie centrum pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA) so sídlom v Lisabone to uvádza vo svojej výročnej správe, ktorú zverejnilo v utorok.

slovakia

left justify in out

Spotreba drog v Európe je podľa nej stále vysoká, hoci v prípade tradičných druhov, ako sú marihuana, kokaín a heroín, je vývoj pozitívny.

"Objavujú sa nové syntetické drogy a formy užívania, a to ako na trhu s nelegálnymi drogami, tak aj v kontexte s voľne dostupnými látkami," uvádza sa v dokumente. Ten zároveň poukazuje na "rastúce výzvy" predstavované internetom ako "mechanizmom pre rýchle šírenie nových trendov", ale aj ako "prekvitajúce miesto pre anonymné obchodovanie s celosvetovým dosahom". Monitorovacie centrum v roku 2012 zaznamenalo v Európe výskyt 73 nových psychoaktívnych látok, zatiaľ čo v predošlom roku ich bolo iba 49. Mnohé z nich sú pritom blízke marihuane, čo zrejme súvisí s vysokým dopytom po tejto droge. "Mnohé z predávaných výrobkov obsahujú zmesi viacerých látok a nedostatok farmakologických a toxikologických údajov znamená, že je ťažko špekulovať o dlhodobých dôsledkoch užívania na zdravie." Ako príklad novej drogy, ktorá sa stala žiadanou na trhu s nelegálnymi stimulantmi, správa uvádza mefedron. Takzvaná párty-droga známa pod prezývkou mňau-mňau je kombináciou amfetamínu, kokaínu a extázy.

Podľa zverejnených údajov užila niektorú nelegálnych drog počas života približne štvrtina dospelých obyvateľov Európy. Správa konštatuje pokles v injekčnom podávaní drog spojený s poklesom počtu prípadov nakazenia HIV, upozorňuje však na vysoký výskyt medzi užívateľmi v Grécku a Rumunsku. Monitorovacie centrum na druhej strane víta skutočnosť, že počas roka 2011 podstúpil v Európe liečbu rekordný počet užívateľov nelegálnych drog (odhadom 1,2 milióna).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona