Užívanie liekov počas dojčenia treba odkonzultovať, upozorňuje Slovenská lekárnická komora

NETKY.SK • 6 Február 2017, 09:32 • 2 min
Užívanie liekov počas dojčenia treba odkonzultovať, upozorňuje Slovenská lekárnická komora

BRATISLAVA - Mnohé ženy zbytočne prestanú dojčiť, keď začnú užívať lieky. Iné berú také druhy liečiv, ktoré by nemali.

slovakia

left justify in out

Dojčiace matky môžu užívať isté typy liekov, treba to však odkonzultovať s odborníkmi v oblasti farmakoterapie. Poukazuje na to Slovenská lekárnická komora (SLeK). Čerpať poznatky z internetu označila za nesprávne. Neodborné informácie totiž v takomto prípade môžu poškodiť zdravie.

 

Správne a odborne poradiť v tejto oblasti dokáže farmaceut. Spolu s lekárom sa snaží o to, aby matka nemusela prerušiť dojčenie alebo liečbu. "Dôležitá je voľba vhodného lieku, ktorý bude benefitom pre ženu s nízkym rizikom pre dieťa," tvrdí SLeK.

 

Matky by podľa lekárnikov mali užívať odkonzultované lieky v čase ich predpokladanej najnižšej koncentrácie. U väčšiny z nich je vhodné ich užiť tesne po dojčení. Počas maximálnej koncentrácie lieku sa dojčeniu treba vyhnúť. "Dieťaťu možno podať odstriekané mlieko," radí SLeK.

 

Ak je žena chronickým pacientom a liek užíva raz denne, treba ho zobrať po poslednom dojčení pred nočným spánkom dieťaťa. Novorodenca a dojčené dieťa radí SLeK sledovať a v prípade výskytu nežiaducich účinkov odporúča, vyhnúť sa zbytočnému užívaniu liečiv v nejasnej indikácii.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies