Užitočný návod: Ako prežiť v horách?

NETKY.SK • 10 November 2017, 17:22 • 2 min
Užitočný návod: Ako prežiť v horách?

VYSOKÉ TATRY - Nestalo sa len raz, že čítame v správach ako turisti zahynuli nielen v našich Tatrách. Stačí málo a z pekného výletu v prírode sa môže stať boj o prežitie. Ako sa správne pripraviť na výstup bez horského vodcu?

slovakia

left justify in out

Turisti by v prvom rade nemali podceňovať počasie, čo neznamená, že má práve piecť slnko. Ide skôr o teplotu, ktorá bude v danej výške, kde sa chce turista pohybovať, aká bude síla vetra, aké sú hlásené zrážky. K tomu patria aj podmienky v horách a ročné obdobie, teda či je v horách sneh a ľad, prípadne v akej nadmorskej výške sa nachádza. 

 

Podľa počasie je nutné zvoliť správne oblečenie a výstroj. Hoci dole môže byť krásnych 15 stupňov Celzia, pri výstupe sa táto teplota môže dostať aj do mínusových hodnôt. Tento fakt často podceňujú neskúsení turisti. Nikdy by sa skupinka nemala oddeľovať. A určite by ste nemali chodiť na túry sami bez nabitého telefónu. V neposlednom rade je dôležité vyraziť na túru ráno, aby bol čas na riešenie prípadných problémov a včasný návrat. 

 

Pokiaľ ste si povedali pri týchto radách “veď to je jasné”, zrejme nie je. Len vo Vysokých Tatrách v minulom roku v zime horskí záchranári pomáhali približne 2000 turistom. 

 

Pokiaľ sa dostajnete do problémov a máte signál, volajte na tiesňovu linku a povedzte im tieto informácie: Odkiaľ ste vyrazili, aký bol cieľ, akú výstupnú a zostupnú trasu ste chceli použiť. Mali by ste ostať stáť na mieste aby ste ešte viac nezablúdili.  Dobré je schovať sa na záveterné miesto, a podľa možností sa zatepliť - ale tak, aby ste prípadne počuli záchrannú službu, ktorá na vás môže počas pátrania volať. A keď je to možné, pošlite fotografiu toho, čo vidíte, alebo GPS súradnice. Tiež existuje aplikácia Horskej záchrannej služby, ktorú môžu turisti využiť.

 

A čo si vždy zobrať so sebou? Lekárničku, svetlo, dostatočné množstvo tekutín a tiež jedla. Mnoho nešťastie sa nielen v horách odohráva, pretože ľudia precenia svoje sily, alebo naopak podcenia podmienky, prípravu i prípadné varovania a odporúčania odborníkov. Varovať vás môžu aj odkazy na nasledujúce články, príbehov, ktoré sa odohrali len nedávno. 

 

Neuveriteľné: Poľský turista prežil 250-metrový pád

 

Horskí záchranári viackrát zasahovali v poslednú septembrovú sobotu

 

V oblasti Zadného Gerlachu uviazlo päť českých horolezcov

 

Horskí záchranári pomáhali uviaznutému turistovi na Širokej veži

 

Výstup nad Ľadovým plesom stál českého horolezca život



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona