Užitočné môžu byť aj nenaplnené novoročné predsavzatia

NETKY.SK • 31 December 2015, 13:04 • 2 min
Užitočné môžu byť aj nenaplnené novoročné predsavzatia

BRATISLAVA - Nenaplnené novoročné predsavzatia nemusia byť len zdrojom sklamania. Môžu byť aj užitočné, pretože predstavujú motiváciu zmeniť svoj životný štýl, myslia si odborníci.

slovakia

left justify in out

"Hoci v nich ľudia zväčša pomenujú iba povrchnosti, ako prestať fajčiť, začať športovať či schudnúť, ide v podstate o zástupné veci, pretože chcú predovšetkým zmeniť pocit zo seba," povedala terapeutka z Ligy za duševné zdravie (LDZ) Jolana Kusá. V prípade, že si ich nedajú, nebudú síce z ich nesplnenia sklamaní, no nebudú mať ani novú motiváciu a energiu. "Ak si tento fakt mnohí uvedomia, k novoročným predsavzatiam budú mať rešpekt," podotkla.

 

Neúspešné predsavzatia by ľudí nemali odradiť ani podľa Ľubomíra Okruhlicu, šéfa Centra pre liečbu drogových závislostí (CPLDZ) v Bratislave. "Ak chce niekto prestať piť či fajčiť a po pol roku ho to odhodlanie prejde, aj tak pre seba za ten čas urobil veľa, a to zo zdravotného hľadiska," konštatoval.

 

Centrum, ktoré riadi, navštívi mnoho ľudí práve koncom januára a februára. Okruhlica sa domnieva, že to môže mať spojitosť aj s novoročnými predsavzatiami. "Sú veľmi prínosné, pretože nútia k zmene životného štýlu," uviedol. Britská štúdia dokonca ukazuje, že každému desiatemu človeku sa podarí predsavzatie dodržať v nasledujúcom roku, dodal Okruhlica.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies