Úžerníci našli dieru v zákone a naďalej ohrozujú ľudí

NETKY.SK • 8 November 2015, 10:27 • 2 min
Úžerníci našli dieru v zákone a naďalej ohrozujú ľudí

BRATISLAVA - Proces licencovania nebankových subjektov môže podľa podpredsedu KDH pre verejné financie Miloša Moravčíka vytvárať dojem, že je všetko v poriadku, ale situácia nie je až taká dobrá.

slovakia

left justify in out

Ako povedal dnes pre agentúru SITA, vysoké riziká zostali najmä pri malých pôžičkách na kratšie obdobie pre slabšie vrstvy ľudí. Upozornil, že nekalé úžernícke spoločnosti totiž našli dieru v zákone a naďalej ohrozujú ľudí. „Reklamy aj internet sa tak hemžia množstvom ponúk na rýchlu a lacnú pôžičku. Ľudia by ale mali byť pred nimi na pozore. Ak sa totiž stane, že nebudú vedieť zaplatiť načas, dlh im môže aj niekoľkonásobne narásť,“ pripomenul Moravčík.


Podľa Moravčíka v pozore treba byť najmä pri pôžičkách so splatnosťou do troch mesiacov. Rizikom, ktoré podľa Miloša Moravčíka potvrdzuje aj bežná prax, je špirála dlhov najmä pri malých sumách, a to cez poplatky za odloženie splatnosti úveru a opakované refinancovanie úveru. „Rizikové sú najmä úvery do troch mesiacov a do 100 eur, ktorými sa hemží internet. Ak spotrebiteľ takýto úver využije, nakoniec sa mu môže stať, že keď nezaplatí načas 50 eur, tak postupom času - napríklad po niekoľkých mesiacoch - od neho budú pýtať 500 eur,“ vysvetľuje podpredseda KDH Miloš Moravčík s tým, že z 300-eurovej pôžičky na chladničku sa môže stať aj 1000-eurový dlh, ktorý môže nakoniec viesť k exekúcii majetku.


Riešením by bolo podľa Miloša Moravčíka sprísnenie definície spotrebných úverov. „Konkrétne by išlo o zrušenie výnimky pri úveroch v trvaní do troch mesiacov a do výšky 100 eur,“ povedal. Subjekty, ktoré poskytujú tieto úvery na krátky čas, by podľa podpredsedu KDH mali byť rovnako licencované ako banky a iné etablované spoločnosti. Ochrane spotrebiteľov v týchto prípadoch by sa mala okamžite začať venovať Národná banka Slovenska a dieram v zákone o spotrebiteľských úveroch ministerstvo financií.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies