Územie ovládané Talibanom sa v Afganistane opäť zväčšilo

NETKY.SK • 29 Júl 2016, 12:32 • 2 min
Územie ovládané Talibanom sa v Afganistane opäť zväčšilo

KÁBUL - Militantné hnutie Taliban získalo v Afganistane pod svoju kontrolu ďalšie územia.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z dnes zverejnenej správy dozorného orgánu americkej vlády pre obnovu Afganistanu (SIGAR), informovala agentúra DPA.


V dokumente, opierajúcom sa o americké vojenské zdroje, sa píše, že zatiaľ čo ešte koncom januára bolo pod kontrolou vlády 70,5 percenta zo 407 okresov, konca mája to bolo len 65,6 percenta.


V rukách alebo pod vplyvom extrémistov je 36 okresov a ďalších 104 je "v ohrození".


Násilie v Afganistane prudko vzrástlo od ukončenia bojovej misie NATO v decembri 2014. Vlani v bojoch s Talibanom padlo 7000 afganských policajtov a vojakov a 14.000 ďalších utrpelo zranenia, uvádza sa v správe.


Organizácia Spojených národov začiatkom tohto týždňa oznámila, že od januára do júna bolo v Afganistane zabitých alebo zranených 5166 civilistov; to je o štyri percentá viac ako v rovnakom období minulého roka. Každá obeť v tejto štatistike bola potvrdená z troch nezávislých zdrojov.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona