Uzbekistan požiadal Rusko o pomoc v boji proti islamistom

NETKY.SK • 10 December 2014, 19:14 • 2 min
Uzbekistan požiadal Rusko o pomoc v boji proti islamistom

TAŠKENT - Uzbekistan vyzval dnes Rusko, aby v súvislosti so sťahovaním amerických jednotiek z Afganistanu pomohlo pri obrane strednej Ázie pred stupňujúcou sa hrozbou, ktorú pre túto časť sveta predstavujú militanti z takzvaného Islamského štátu. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

"Rozličné živly, medzi ktorými sú aj predstavitelia Islamského štátu, už začínajú z Iraku a zo Sýrie prenikať aj do Afganistanu. To všetko si vyžaduje prijatie príslušných preventívnych opatrení," uviedol dnes bez ďalšieho vysvetlenia uzbecký prezident Islam Karimov na spoločnej tlačovej konferencii so svojím ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktorý je v Uzbekistane na oficiálnej návšteve.
     

"Plazivé šírenie militantného extrémizmu a náboženského radikalizmu nielen na území štátov strednej Ázie, ale aj inde vo svete je nanajvýš znepokojujúce," uviedol ďalej Karimov a dodal, že ruská prítomnosť v strednej Ázii je významným faktorom prispievajúcim k zachovaniu mieru a stability v tejto oblasti.
     

Podľa Putina Rusko vzhľadom na svoj vlastný konflikt s islamskými militantmi v severnom Kaukaze obavy z následkov odchodu jednotiek NATO z Afganistanu s Uzbekistanom zdieľa a bude mu aj naďalej poskytovať podporu.
     

Putinova návšteva Uzbekistanu sa koná v čase stupňujúcich sa obáv Moskvy z bezpečnostnej situácie v oblasti strednej Ázie. Okrem vyjadrenia podpory Karimovovmu režimu Moskva plánuje odpustiť Uzbekistanu dlh vo výške 865 miliónov dolárov.
     

Karimov, ktorého vláda čelí obvineniam z mučenia politických väzňov, obhajuje tvrdé postupy uzbeckých bezpečnostných síl práve úsilím zabrániť islamistom, aby si v Uzbekistane vybudovali základne. Obvinenia z mučenia väzňov však Karimov zásadne odmieta.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies