Uzbekistan potvrdil úmrtie prezidenta Islama Karimova

NETKY.SK • 2 September 2016, 18:06 • 2 min
Uzbekistan potvrdil úmrtie prezidenta Islama Karimova

TAŠKENT - Vo veku 78 rokov zomrel dnes dlhoročný uzbecký prezident Islam Karimov. Karimov bol od soboty hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, kam ho previezli po tom, ako utrpel krvácanie do mozgu. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na oficiálne vyhlásenie uzbeckej vlády.

slovakia

left justify in out

Karimov vládol v Uzbekistane, ktorý je veľkým vývozcom bavlny a krajinou bohatou takisto na zlato a zemný plyn, autoritárskym štýlom od roku 1989 - najprv ako komunistický vodca a potom, po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991, ako prezident. Tvrdo potláčal každú opozíciu a verejne nepodporoval žiadneho nástupcu.


Neistota okolo zdravotného stavu prezidenta Karimova vyvolávala už niekoľko dní obavy, že Uzbekistan môže postihnúť vlečúci sa vnútropolitický zápas medzi záujmovými klikami o vedenie krajiny - a to môžu využiť islamskí radikáli.


Vláda poprela, že by vydala vyhlásenie o úmrtí prezidenta Karimova

 

Tlačový odbor uzbeckej vlády dementoval správy svetových agentúr, podľa ktorých dnes vydal vyhlásenie, že dlhoročný uzbecký prezident Islam Karimov zomrel, napísala agentúra RIA Novosti.

 

Karimov je od soboty hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti, kam ho previezli po tom, ako utrpel krvácanie do mozgu. Na verejnosti sa neobjavil od polovice augusta.

 

O Karimovovej smrti dnes informovali viaceré agentúry, odvolávajúc sa na údajné vyhlásenie uzbeckej vlády pôvodne zverejnené agentúrou Interfax. Samotný Interfax predmetnú správu zakrátko stiahol s vysvetlením, že bola zverejnená v dôsledku technickej chyby.

 

Uzbecké úrady doposiaľ oficiálne priznali len to, že prezident je vážne chorý. Agentúra AP však priniesla vyjadrenia nemenovaných afganských a kirgizských činiteľov, podľa ktorých už predstavitelia ich krajín dostali pozvanie, aby sa v sobotu zúčastnili na Karimovovom pohrebe.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona