Uzavreli medzinárodné letisko v Mosule

NETKY.SK • 10 September 2013, 18:29 • 2 min
Uzavreli medzinárodné letisko v Mosule

MOSUL - Irak bez udania dôvodu uzavrel dnes medzinárodné letisko vo svojom druhom najväčšom meste Mosul. Uzavretie letiska sa týka všetkých medzinárodných letov do Jordánska, Spojených arabských emirátov, Turecka, ako aj vnútroštátnych letov medzi Mosulom a Bagdadom.

slovakia

left justify in out

"Bezpečnostné zložky uzavreli letisko bez udania dôvodu. Všetky lety sú zrušené," povedal pre agentúru Reuters zdroj z vedenia letiska, ktorý si neželal byť menovaný.

Medzinárodné letisko v Mosule slúžilo počas invázie do Iraku v roku 2003 ako letecká základňa Spojených štátov. Po invázii sa mesto stalo jedným z centier islamistického povstania. Bezpečnostná situácia v Mosule sa odvtedy mierne zlepšila, čo do mesta prilákalo nové investície, aj keď Mosul stále zostáva jedným z najnebezpečnejších miest v Iraku. Svoje zázemie tu majú viaceré militantné skupiny vrátane al-Káidy.

"Povedali (vláda), že majú informácie o únose nejakého lietadla, a potom vyhlásili, že letisko je zatvorené z dôvodov údržby, ale žiadna údržba sa tu nevykonáva," uviedol vysokopostavený príslušník poriadkových síl v Mosule. Zdroj ďalej povedal, že uzatvorenie mosulského letiska nariadil iracký premiér Núrí Málikí. Nikto z jeho kancelárie však informáciu doposiaľ nepotvrdil ani nevyvrátil. Premiér Málikí má dlhoročné spory s mosulským guvernérom Asílom Nudžaifím, ktorému okrem iného vyčíta podporu protestov sunnitskej menšiny proti irackej vláde vedenej šiitmi. "Odmietame uzavretie letiska, ktoré je pre toto mesto ako pľúca a spája ho s ostatnými krajinami," povedal Nudžaifí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies