Úžasné: Päť pacientov s HIV sa vyliečilo pomocou netradičnej metódy

NETKY.SK • 24 Február 2017, 16:49 • 2 min
Úžasné: Päť pacientov s HIV sa vyliečilo pomocou netradičnej metódy

LONDÝN - Päť ľudí so zákerným vírusom HIV sa vyliečilo po tom, čo užili veľmi neobvyklú zmes liekov.

slovakia

left justify in out

Jedna z použitých látok sa zvyčajne používa pre liečbu rakoviny. V tomto prípade ju vyskúšali pre iný účel.


Vedci urobili pokus, v ktorom použili dve vakcíny v súčasnosti používané na liečbu HIV, plus liek na rakovinu s názvom romidepsin, o ktorom predpokladali, že " HIV vypláchne z úkrytu", takže potom ho bude možno nájsť a vykoreniť pomocou antivírusových liekov.


Experimentálnu liečbu podstúpilo 24 ľudí, ktorým bol nedávno diagnostikovaní HIV, pričom kombinácie liekov sa pri niektorých rôznili. Pätnásti užili niekoľko dávok vakcín na liečbu HIV plus spomínaný romidepsin. Ostatní dostávali len vakcíny bez romidepsinu.

 

Až piatim zo skupiny 15 sa podarilo vírus potlačiť. Ostatní to šťastie nemali. Výsledky sa ale líšili aj medzi jednotlivými vyliečenými, jednému sa vírus vrátil po 7 mesiacoch, iným po 6, 14, 19 a 21 týždňoch.

 

Napriek tomu sa vedci výsledku potešili. Dosiaľ sa z vírusu HIV dokázal vyliečiť asi len každý desiaty človek a to len vtedy, ak sa začal liečiť včas po infikovaní. Nová metóda sa javí o mnoho úspešnejšia. Je pred nimi ešte dlhá cesta k absolútnemu cieľu ale aspoň vedia, že sú už na tej správnej ceste, povedali pre New Scientist.

 

Teraz si lámu hlavu s tým, prečo niektorým pacientom lieky nezabrali. Ak by sa im podarilo úspešnú liečbu opakovať, mohli by ľuďom s HIV podstatne zlepšiť život alebo ich opakovanou liečbou „udržiavať zdravých.“



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona