Už žiadne domáce úlohy: Prečítajte si, čo nahnevaná matka napísala do školy

NETKY.SK • 28 Apríl 2017, 18:48 • 2 min
Už žiadne domáce úlohy: Prečítajte si, čo nahnevaná matka napísala do školy

Tak ako treba chodiť do školy či do práce, treba aj žiť. To si dnes učitelia asi neuvedomujú. Deti sedia v škole od skorého rána do neskorého poobedia a potom si domov nosia úlohy, ktoré im zoberú aj zvyšok dňa. Dospelí po práci oddychujú, prečo toto právo nemajú aj deti?

slovakia

left justify in out

Jedna matka sa už poriadne vytočila a do školy jej 10-ročnej dcéry poslala e-mail, v ktorom vysvetlila, že jej dcéra domáce úlohy už robiť nebude:

„Maya v tomto školskom roku radikálne obmedzí plnenie domácich úloh. Je veľmi vystresovaná a začínajú sa u nej prejavovať aj fyzické symptómy, máva bolesti hrudníka, budí sa 4 ráno, pretože je preťažená zo školských povinností. Prestala sa tešiť do školy. Konzultovali sme sa aj s poradcom a terapeut potvrdil, že je mierne preťažená. Dvoj až troj-hodinové robenie domácich úloh po tom, ako príde domov o 16:30 je vyčerpávajúce a zostáva jej potom len veľmi málo času na to, aby bola vôbec dieťaťom a užívala si spoločné chvíle s rodinou. Chceme sa vyvarovať tomu, aby upadla do depresie. Ďakujem za pochopenie, Bunni.“

 

img

 

Bunmi sa podelila so svojou skúsenosťou na Facebooku a jej názor podporili ľudia z celého sveta.

 

Svoje konanie aj obšírne vysvetlila:

 

Moje dieťa končí s domácimi úlohami. Poslala som e-mail do školy, aby som s tým učiteľov oboznámila. Použila som síce výraz „radikálne znížiť,“ ale snažila som sa byť vo svojom e-maili zdvorilá, pretože moja dcéra má toho už dosť.

 

Moja 10-ročná dcéra miluje čítanie. Za rok prečíta 10-12 kapitol z knihy bez toho, aby som ju musela nútiť. Pravidelne skúma témy, ktoré ju zaujímajú (v súčasnosti píše príbeh o vlkoch). Chodí na hodiny kódovania, miluje maľovanie a páči sa jej niečo, čo nazýva Roblox, no vôbec netuším, čo to je. Ale za posledné štyri roky som si všimla, že keď príde zo školy, je v ustavičnom strese. Sťažuje sa na bolesti v hrudníku, budí sa skoro ráno, pretože sa bojí školy.

 

img

 

V škole je každý deň od 8:15 do 16:00. Preto by som chcela, aby mi niekto vysvetlil, prečo by mala ešte každý večer stráviť 2-3 hodiny nad domácimi úlohami? Niekedy sa robenie domácich úloh pretiahne až do 18:30, potom nasleduje večera a ostáva jej už len hodina na oddych (aj to niekedy ešte dokončuje úlohy). Má to vôbec nejaký zmysel?

 

Nie je čas strávený s rodinou dôležitý? Nie je dôležité, aby sa doma dieťa uvoľnilo? Alebo sa z nej má v 10 rokoch stať malý workoholik?

 

Vedeli ste, že vo Fínsku sú domáce úlohy zakázané? A že majú najvyššiu mieru vysokoškolských študentov v celej Európe? Deti nepotrebujú tráviť hodiny nad domácimi úlohami, aby boli úspešné. Aby dieťa po celom dni v škole strávilo večer za kuchynským stolom pri robení domácich úloh, vôbec nedáva zmysel. NIE, NEDÁVA!

 

img

 

Deti po škole potrebujú relax tak isto ako dospelí po práci. Musia sa hrať so svojimi súrodencami. Musia tráviť čas so svojimi rodičmi v uvoľnenej atmosfére, nie v tej, z ktorej sú všetci vystresovaní zo zlomkov, pretože – PREKVAPENIE – ja nie som učiteľka! Deti potrebujú čas, aby si užili svoje detstvo alebo sú deťmi len cez víkendy? (Niekedy robíme domáce úlohy aj v nedeľu).

 

Moje dieťa je z domácich úloh už úplne hotové. Ak ju bude chcieť škola potrestať, budem musieť vymyslieť, ako ju učiť doma. Som veľmi nervózna, pretože aj keď pracujem z domu, pracujem. Mám aj 3-ročného syna, ​​ktorý chodí do škôlky len na dve hodiny dopoludnia týždenne. Môj ďalší 7-ročný syn je druhák. Budem musieť najať učiteľa, ktorý mi pomôže a budem musieť nájsť skupinu rodičov, ktorí robia to isté, ale v tomto prípade nemám na výber.

 

img

 

Všetci chceme, aby naše deti vyrastali a uspeli vo svete. Aj keď verím vo vzdelávanie, neverím, že škola by mala pohlcovať život dieťaťa. Je mi jedno, či sa jedného dňa dostane na Harvard. Chcem, aby bola inteligentná, milá, inšpirujúca, dobročinná, duchovne založená a mala vo svojom živote rovnováhu. Chcem, aby bola duševne a emočne zdravá. Chcem, aby vedela, že práca nie je život ale len súčasť života. Práca vám ho nenaplní. Nezabezpečí vám teplo rodiny, domov, priateľov a komunitu. Ani ju to neurobí lepším človekom.

 

Predpokladám, že zajtra dostanem z dcérinej školy odpoveď. Budeme sa musieť rozhodnúť. Ale v budúcnosti chcem domácnosť bez domácich úloh a je mi jedno, kto čo povie.  Moje dieťa potrebuje byť dieťaťom.

 

img



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona