Už zajtra si Bratislavčania môžu dať bezplatne skontrolovať vodu zo studní

NETKY.SK • 21 Marec 2017, 08:59 • 2 min
Už zajtra si Bratislavčania môžu dať bezplatne skontrolovať vodu zo studní

BRATISLAVA - Bratislavčania i občania z iných miest si môžu dať v stredu (22.3.) bezplatne skontrolovať kvalitu pitnej vody zo svojej studne hygienikmi.

slovakia

left justify in out

Zamerajú sa na prítomnosť dusičnanov a dusitanov vo vode. Deje sa to pri príležitosti stredajšieho Svetového dňa vody. "Pre laboratórne vyšetrenie vzorky treba odobrať minimálne 0,2 litra vody do čistej vypláchnutej fľaše, napríklad z minerálky," povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

 

Hygienici v Bratislave budú verejnosti k dispozícii od 9.00 h do 11.30 h v mieste sídla Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR na Trnavskej ceste 52. Výsledky vyšetrenia hygienici postupne zverejnia na webe uvzsr.sk podľa prideleného identifikačného označenia. Ľudia takisto môžu prísť osobne skonzultovať, ako chrániť vlastné vodné zdroje. Pracovníci úradu pomôžu záujemcom i telefonicky.

 

"Všeobecne platí, že najviac ohrozené sú oblasti, kde nie je vybudovaná kanalizácia a čistiarne odpadových vôd, prípadne kde je zvýšená poľnohospodárska činnosť," vysvetlila Zuzana Valovičová z ÚVZ SR. Hygienici minulý rok analyzovali 3165 vzoriek vody z individuálnych zdrojov na celom Slovensku.

 

Z nich 914 nevyhovovalo pre vysoký obsah dusičnanov a 55 pre nadmerný obsah dusitanov. Viac podrobností možno nájsť na stránke uvzsr.sk i na stránkach regionálnych úradov verejného zdravotníctva.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona