Už v pondelok sa dozvieme, či dostane vakcína od Pfizer a BioNTech zelenú

NETKY.SK • 15 December 2020, 20:37 • 2 min
Už v pondelok sa dozvieme, či dostane vakcína od Pfizer a BioNTech zelenú

BRUSEL – Európska lieková agentúra (EMA) schváli vakcínu od spoločnosti Pfizer a BioNTech už o pár dní.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

EMA informovala, že rozhodnutie o používaní vakcíny od americkej farmaceutickej spoločnosti Pfizer a biotechnologickej spoločnosti BioNTech oznámi v pondelok (21. decembra), čo bude o osem dní skôr ako pôvodne avizovala.

 

Zároveň dodala, že keď získa všetky potrebné údaje, zvolá mimoriadne zasadnutie, kde ohlási závery schvaľovacieho procesuVakcína dostala zelenú a už sa ňou očkuje zdravotnícky personál a penzisti nad 85 rokov vo Veľkej BritániiV rámci vakcinácie ju už začali využívať v Kanade či Spojených štátoch amerických.

 

img

 

Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v utorok zverejnil ďalšie dáta, ktoré potvrdzujú bezpečnosť a účinnosť vakcíny proti novému koronavírusu od americkej firmy Moderna.

 

Súvisiaci článok: Kanada začala s očkovaním proti ochoreniu COVID-19. Po kritike plánuje rozdávať nevyužité vakcíny chudobným krajinám

 

Ako sa píše v oficiálnom dokumente, vakcína nepredstavuje žiadne riziká z hľadiska bezpečnosti, takže by už nemalo nič brániť tomu, aby bola využitá na núdzové použitie. O konečnom výsledku rozhodnú nezávislí odborníci a v piatok aj samotný úrad.

 

Vakcína od Moderny je účinná minimálne na 94 percent. Ak bude počas tohto týždňa schválená očkovacia látka, už od budúceho týždňa sa môže v USA začať s očkovaním.

 

img

 

Ak pôjde všetko hladko, do konca roka by sa mohlo k vakcíne dostať 20 miliónov Američanov. Aby sa však zabránilo šíreniu ochorenia COVID-19, je potrebné, aby očkovanie postúpilo viac ako 70% populácie.

 

Prečítajte si tiež: Marek Krajčí je pripravený nechať sa zaočkovať prvou vakcínou, ktorá na Slovensko dorazí. Urobí to pokojne aj pred zrakom verejnosti

 

Od pondelka (14. decembra) sa v Spojených štátoch začalo s očkovať vakcínou od spoločnosti Pfizer a BioNTech, keď v piatok minulý týždeň ju FDA schválila na núdzové použitie.

 

Do konca tohto týždňa by sa k nej mali dostať aj samotný prezident Donald Trump, politici, ministri a zamestnanci Bieleho domu. Medzi prvými, kto sa už nechal v pondelok zaočkovať bol šéf Pentagónu Christopher Miller.

 

Prečítajte si viac: EMA začala schvaľovací proces vakcíny. S očkovaním by sa mohlo začať už koncom roka

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies