Už urobili analýzu na Slavíne, teraz ju vyhodnocujú

NETKY.SK • 26 November 2016, 11:13 • 2 min
Už urobili analýzu na Slavíne, teraz ju vyhodnocujú

BRATISLAVA - Na bratislavskom Slavíne už urobili technickú analýzu stavu priestorov, kde by malo byť zriadené múzeum venované 2. svetovej vojne.

slovakia

left justify in out

Agentúre SITA to potvrdila hovorkyňa mesta Bratislavy Ivana Skokanová s tým, že v súčasnosti vyhodnocujú túto analýzu. Na jej základe by mali vedieť, aké nevyhnutné úpravy treba spraviť v priestoroch Slavína na to, aby tam mohlo múzeum vzniknúť. O výsledkoch analýzy chce informovať mesto rezort obrany, ktoré múzeum plánuje zriadiť.


S iniciatívou zriadiť múzeum prišiel ešte exminister obrany Martin Glváč v roku 2015. Na Slavíne by mala byť stála expozície Oslobodenie Slovenska v rokoch 1944-1945. Ako uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa rezortu Danka Capáková, stavebno-technické a architektonické riešenie múzea nie je v gescii rezortu obrany. Ďalšia realizácia projektu múzea pod Slavínom závisí teda od stanoviska Magistrátu hlavného mesta SR Bratislava a MARIANUM – pohrebníctva mesta Bratislava.


Slavín je najväčší vojnový pamätník v strednej Európe. Okolo neho je vojenský cintorín s vyše 6 800 vojakmi Sovietskej armády, ktorí padli pri oslobodzovaní Bratislavy počas druhej svetovej vojny. Pamätník bol postavený v rokoch 1957 - 1960 a slávnostne ho odhalili pri príležitosti 15. výročia oslobodenia mesta Sovietskou armádou 4. apríla 1960. V roku 1962 bol Slavín vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies