Už tento piatok nastane polotieňové zatmenie Mesiaca

NETKY.SK • 14 September 2016, 11:03 • 2 min
Už tento piatok nastane polotieňové zatmenie Mesiaca

BRATISLAVA - Milovníci hviezdnej oblohy budú môcť v piatok 16. septembra pozorovať polotieňové zatmenie Mesiaca. To nastáva, keď sa Mesiac ako vesmírny súputník dostane pri svojom obiehaní okolo Zeme len do jej polotieňa, čiže nie do zemského tieňa, ako je to v prípade jeho zatmenia.

slovakia

left justify in out

Piatkové zatmenie Mesiaca je pritom označované aj ako zatmenie úrodného splnu, pričom prívlastok "úrodný" sa používa pre spln, ktorý nastáva v septembri. TASR o tom dnes informoval Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov.

 

Mesiac by mal vyjsť okolo 18.46 h (platí pre stredné Slovensko) a od Zeme bude vzdialený 365.000 km. Pri východe môže mať oranžové sfarbenie, čo ale spôsobí zemská atmosféra, nie jeho zatmenie. Začiatok polotieňového zatmenia sa odhaduje na 18.55 h, avšak táto fáza vizuálne pozorovateľná nie je. Mesiac sa bude postupne noriť do polotieňa a jeho ľavá horná časť bude mierne tmavnúť. Počas maximálnej fázy o 20.54 h, čo by mal byť podľa astronómov najzaujímavejší úkaz, bude jeho severovýchodný okraj tmavší a môže to vyzerať, akoby bol mierne "začadený". Koniec zatmenia nastane po takmer štyroch hodinách o 22.54 h. "Najlepšie bude zatmenie viditeľné vizuálne alebo ďalekohľadom asi pol hodiny pred a po maximálnej fáze. Výraznejšie stmavnutie bude na fotografiách exponovaných objektívmi s dlhšími ohniskovými vzdialenosťami," približuje Rapavý.

 

Ďalšie polotieňové zatmenie bude na Slovensku pozorovateľné 11. februára 2017, výraznejšie čiastočné zatmenie nastane 7. augusta 2017 a úplné zatmenie Mesiaca bude 28. júla 2018.

 

Dávne civilizácie vnímali zatmenie Mesiaca rôzne, niektoré sa ho báli, iné ho považovali za dobré znamenie. V Mezopotámii napríklad verili, že zatmenie je zlým znamením, ktoré predpovedá koniec vládcu. Inkovia sa úplného zatmenia Mesiaca báli. Mysleli si totiž, že bol napadnutý nebeským jaguárom, ktorý ho požiera, a preto je krvavý. Kmeň Luiseno v južnej Kalifornii zas veril, že Mesiac je chorý a potrebuje ich pomoc, preto mu spievali a modlili sa, aby mu prinavráti zdravie. Navahovia sa pohľadu na zatmenie vyhýbali, pretože im záležalo na rovnováhe vesmíru, ktorú zatmenie narušuje a oni môžu zísť zo svojej dobrej životnej cesty. Pozitívne vnímali zatmenie černosi kmeňa Batammariba (Togo a Benin). Tí verili, že práve to je vhodný čas na riešenie starých sporov a hnevov.

 

Najstaršia zmienka o zatmení je z 15. februára 3379 pred n. l. od starých Mayov, ale ide údajne len o zatmenie nimi vypočítané. Najstarší záznam skutočného pozorovania čiastočného zatmenia je z 2. februára 746 pred n. l. u Babylončanov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona