VIDEO Prekvapujúca nominácia: Už sú známe mená slovenských reprezentantov na ZOH 2018 v ľadovom hokeji

NETKY.SK • 17 Január 2018, 13:40 • 2 min
VIDEO Prekvapujúca nominácia: Už sú známe mená slovenských reprezentantov na ZOH 2018 v ľadovom hokeji

BRATISLAVA - V slovenskej nominácii na olympijský hokejový turnaj je 25 hráčov, z toho len dvaja, ktorí v tejto sezóne hrali mimo najvyššej domácej či českej súťaže. Šokom je absencia hráčov Slovana, s výnimkou Lampera, ktorý pendluje medzi Slovanom a Bystricou, sa do nominácie nevošiel ani jeden, viacerí sú iba medzi náhradníkmi.

slovakia

left justify in out

Generálny manažér Miroslav Šatan v stredu oznámil, že vo výbere je aj 38-ročný veterán Ladislav Nagya. Šéftréner Craig Ramsay bude mať v Pjongčangu k dispozícii aj 175-násobného reprezentanta Dominika Graňáka a spoliehať sa bude na trojicu brankárov Ján Laco, Patrik Rybár a Branislav Konrád.

 

Generálny manažér a tréner vytvorili mix skúsených hráčov s mladými. Po Graňákovi má najviac štartov na konte obranca Tomáš Starosta (140), najskúsenejší útočník je Tomáš Surový (118).

 

Najmladší hráč je Matúš Sukeľ (21 rokov). Najlepší strelec je s 30 gólmi Ladislav Nagy. Najviac hokejistov v nominácii je z z českej ligy (14), často kritizovaná slovenská najvyššia hokejová súťaž má v nominácii 9 čistokrvných hráčov. Patrik Lamper, ktorý ešte pred týždňom nastúpil za bratislavský Slovan v tej istej súťaži, odohral medzitým tipsportligový zápas za Banskú Bystricu. Iba jeden hráč nepôsobil v tejto sezóne v Čechách alebo na Slovensku -  obranca Michal Čajkovský, ktorý hrá v KHL za Jekaterinburg. 

 

Najväčším prekvapením je absencia hráčov Slovana Bratislava (ak nerátame Lampera), účastníka KHL, ktorý mal byť hlavným zásobovačom reprezentantov. Miroslav Šatan sa však vyhol odpovedi na otázku, prečo tam hráči Slovana chýbajú. 

 

Prekvapením je tiež, že iba medzi náhradníkov sa dostali bratia Hudáčkovci. "S brankárom Liborom sme rátali iba na post jednotly alebo dvojky, nakoniec sme vybrali iné mená. Rybár je tam ako trojka aj z pohľadu nejakej perspektívy, aby nabral skúsenosti. Libor Hudáček sa nakoniec do nominácie nevošiel, medzi krídlami bola najväčšia konkurencia," vysvetlil Šatan. 

 

Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) schválil nomináciu už v utorok, o niekoľko dní ju posunie na schválenie aj Slovenskému olympijskému výboru (SOV). "Tento rok je výnimočná olympijská sezóna, máme dva vrcholy. Z pôvodnej skupiny asi 100 hráčov sme to zúžili na 40 alebo 50, ktorých sme pozorne sledovali. Mali sme možnosť vyskúšať ich v prípravných zápasoch na troch akciách. Zoznámili sa so systémom a tréner sa zoznámil s nimi, okrem toho, že ich počas sezóny pozorne sledoval v zápasoch. Asi na 95 percent sme diskutovali viacerí, Ľubomír Višňovský, Michal Handzuš, Vladimír Országh a Ján Lašák, čo sa týka brankárov. Hlavný bol názor trénera. Je na koučoch, aby si vybrali hráčov, ktorí budú najlepšie napĺňať systém, akým chcem hrať. Nominovali sme podľa toho, ako hrali v tejto sezóne. Verím, že tí, ktorí nás presvedčili, si zachovajú výkonnosť a trénerom odplatia nomináciu," povedal Šatan.

 

"Bolo to jedno z najťažších rozhodnutí, čo som urobil za dlhé roky v hokeji. Nevychádzal som zo žiadnych predpokladov. Spoznal som hráčov, videli sme ich hrať v kluboch. Zobrali sme ich na osem zápasov, dočkali sme sa pozitívnej odozvy, najmä od brankárov, ktorí boli brilantní. Nechcem hovoriť o individuálnych menách. Máme naozaj dobrých hráčov, pracujú tvrdo, bolo to náročné rozhodnutie. Vybrali sme hráčov, ktorí najlepšie zareagovali na to, čo sme od nich chceli. Sme spokojní s výberom," pokračoval Ramsay.

 

"Verím, že to bolo ťažké rozhodnutie. Pri niektorých rozhovoroch som bol prítomný. Verím, že mali šťastnú ruku a bude to pre nás dobrý vrchol sezóny," dodal generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček.

 

Tréner Ramsay má radosť, že sa príležitosti chopili mladí hráči ako Krištof, Paulovič, či Sukeľ. "S Mirom sme sa rozprávali už od augusta od budúcnosti slovenského hokeja. Mladí hráči ma prekvapili, ukázali obrovskú snahu. Zaslúžia si túto nomináciu," poznamenal Ramsay a dodal: "Zostava je dobre vyvážená. Máme väčších hráčov, aj nižších. Veľa sme o tom hovorili, aby bola nominácia čo najvyváženejšia."

 

Asistentmi kanadského kouča budú Vladimír Országh a Ján Lašák. Služby Ľubomíra Višňovského a Michala Handzuša tentoraz realizačný tím nevyužije. Kto bude kapitánom tímu a kto bude mať na drese "áčko", to sa vyrieši až v dejisku ZOH. Zraz reprezentantov je 5. februára, pretože deň predtým sú na programe zápasy v českej i slovenskej lige. Na ďalší deň odletí výprava do Pjongčangu. Prvý zápas v delisku OH je na programe 14. februára.

 

Nominácia SR na ZOH 2018 v Pjongčangu:

 

Brankári: Ján Laco (HC Sparta Praha/ČR), Branislav Konrád (HC Olomouc/ČR), Patrik Rybár (HK Hradec Králové/ČR)

 

Obrancovia: Ivan Baranka (HC Vítkovice Ridera/ČR), Michal Čajkovský (HC Avtomobilist Jekaterinburg, Rus./KHL), Dominik Graňák (HC Škoda Plzeň/ČR), Marek Ďaloga (HC Sparta Praha/ČR), Tomáš Starosta (HK Dukla Trenčín), Juraj Valach (Piráti Chomutov/ČR), Peter Čerešňák (HC Škoda Plzeň), Juraj Mikuš (HC Sparta Praha/ČR)

 

Útočníci: Martin Bakoš (Bílí Tygři Liberec/ČR), Miloš Bubela (HC '05 Banská Bystrica), Marcel Haščák (HC Kometa Brno/ČR), Lukáš Cingeľ (HK Hradec Králové/ČR), Tomáš Marcinko (HC Oceláři Třinec/ČR), Patrik Lamper (HC Slovan Bratislava/KHL - B.Bystrica), Ladislav Nagy, Marek Hovorka (obaja HC Košice), Tomáš Surový (HC '05 Banská Bystrica), Andrej Kudrna (HC Sparta Praha/ČR), Peter Ölvecký (HK Dukla Trenčín), Michal Krištof, Matej Paulovič (obaja HK Nitra), Matúš Sukeľ (MHk 32 Liptovský Mikuláš)

 

Náhradníci: brankári Július Hudáček a Marek Čiliak, obrancovia Andrej Meszároš, Adam Jánošík, Martin Gernát, Ladislav Romančík, Oldrich Kotvan a útočníci Marek Viedenský, Libor Hudáček, Tomáš Hrnka, Radoslav Tybor a Pavol Skalický.

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies